Lumea este într-o grabă continuă. Toți suntem ocupați, mereu puși pe treabă. Răspunsul nostru preferat când vine vorba despre viața noastră, e același… suntem ocupați. Nu avem timp niciodată de nimic. Dar oare viața noastră este ocupată cu lucrurile cu adevărat importante?
Realitatea este că tot mai puțini oameni reușesc să stăpânească arta de a-și petrece timpul doar cu lucrurile care chiar contează și care sunt importante pe termen lung.
Însă amintește-ți că timpul este resursa noastră cea mai importantă. De ce? Niciodată nu-l vom mai primi înapoi. Nu vom reuși să-l depozităm undeva să stea ascuns și să-l folosim puțin mai târziu când vom avea nevoie de el.
Gândește-te la ilustrația următoare: timpul tău este precum un diamant. Poate fi necioplit, netăiat, deloc aranjat sau... poate fi frumos lucrat și de o strălucire impecabilă.
Aici intervine Time Managementul, te învață cum să îți tai și să îți finisezi diamantul. Cu alte cuvinte, te învață cum să îți gestionezi resursa cea mai importantă, timpul, într-un mod eficient și eficace.
Adesea te simți copleșit având prea multe sarcini de făcut. Nu ai putut să zici ”nu” acelui coleg care ți-a cerut atât de insistent un favor sau poate managerului care era foarte grăbit și nu a găsit pe nimeni care să îl ajute cu acea sarcină neprevăzută care, evident, nu făcea parte din programul tău... Oricare ar fi circumstanța, va trebui să aplici următoarea strategie dacă dorești să îți dezvolți abilitățile de time management.
Înainte de a răspunde pozitiv unei noi solicitări, întreabă-te dacă chiar este necesar. Pune-ți întrebări sub forma: ”La ce trebuie să renunț dacă voi răspunde cu da?”, ”Ce aș putea face în schimb?”, ”În cemod mă va afecta dacă voi răspunde cu ”da” sau dacă voi răspunde cu ”nu”?”.
Aceste sunt întrebări care te vor ajuta să iei o decizie conștientă și să tai din sarcinile în plus din lista ta de to-do.
Mai mult de atât, studiile arată că oamenii care răspund întotdeauna pozitiv solicitărilor nu sunt percepuți ca fiind mai ”plăcuți” decât cei care spun ”nu”. De multe ori, acest obicei de a ceda cererilor, poate fi interpretat ca și semn de slăbiciune.
Deci, alege întotdeauna conștient când vine vorba de gestionarea timpului tău.
La ce ”timp pierdut” ne putem referi? Probabil că ești blocat în trafic sau poate îți ia o oră cu tramvaiul până la locul de muncă. Acel timp, de multe ori poate fi perceput ca o pierdere de vreme.
Gândește-te la moduri creative în care ai putea să valorifici acel timp. Ești nevoit să aștepți la o coadă interminabilă câteva minute bune, dar ai o carte pe care o porți în geantă de săptămâni întregi și nu ai apucat să citești nici măcar prefața. Ei bine, ar putea fi o idee bună să încerci.
Blocat din nou în trafic... dar îți amintești de podcastul interesant salvat acum câteva zile în playlistul tău și nu ai apucat să îl asculți. Timpul și frustrarea vor trece mai ușor ascultând ceva bun și încurajator.
Există atâtea moduri interesante și folositoare prin care poți să îți fructifici timpul ”pierdut”. Începutul de multe ori poate fi mai greu, dar pe urmă te vei bucura de roade.
Un astfel de jurnal te poate ajuta să ai mai multă claritate cu privire la timpul tău.
”Ok, ce am realizat azi?” – te va ajuta să evaluezi care au fost sarcinile pe care ai reușit să le duci la îndeplinire în ziua respectivă.
”Cât timp am petrecut pe rețelele de socializare?” – vei observa că vei avea nevoie să îți setezi limite, cu scopul de a petrece cât mai puțin timp online, ca astfel să te focalizezi pe sarcinile cu adevărat importante.
”Cât de mult timp am petrecut în întâlnirea de azi?” – vei putea să evaluezi dacă timpul petrecut acolo chiar a fost folositor și dacă ai reușit să atingi toate punctele propuse, dacă fiecare membru a înțeles ce are de făcut până la următoarea întâlnire.
”Unde am irosit cel mai mult timp? Care activitate a fost cea mai obositoare?” Gândește-te… Cum ar fi dacă ai aplica acest exercițiu zi de zi? Cum ar arăta ziua ta? Ar fi organizată și ai simți că ești productiv, cel mai probabil.
Formează-ți un astfel de obicei de a nota fiecare activitate pe care o ai de îndeplinit și să vezi dacă ai reușit să o duci și la capăt.
Privește la viața ta ca la un întreg atunci când îți setezi obiective, fie ele pe termen scurt sau lung.
A-ți determina țelurile care sunt importante pentru tine este premisa de la care pornește dezvoltarea motivației intrinseci.
Dacă îți vei forma obiceiul de a aloca în fiecare zi o oră din timpul tău doar acelui obiectiv, la sfârșitul zilei vei simți că ți-ai petrecut timpul într-un mod folositor, înțelept și ai realizat ceva cu adevărat important pentru tine.
Poate că te gândești: ”o oră e prea puțin pentru mine”. Da, într-adevăr poate fi, dar setează limite prea mici ca să eșueze, chiar și 1h/zi și de acolo să crești. Consecvența poate aduce rezultate frumoase pe termen lung, când ești concentrat doar ”acolo”.
Timpul tău e mult prea prețios!
E foarte greu să mergi într-un ritm liniștit și constant când toată lumea aleargă. Toți sunt atât de ”ocupați”.
Dar faptul că dacă ești mereu pe grabă și ocupat, poate fi de multe ori o consecință a deciziilor tale.
Răspunzi întotdeauna fără ezitare la toate emailurile pe care le primești? Da, unele pot necesita un răspuns urgent, dar cu siguranță nu toate.
Ia o decizie conștientă de a lua lucrurile pe rând și fără grabă. Aceasta te va ajuta să rămâi în control, să nu fii mereu în alertă și să îți percepi timpul ca fiind pozitiv.
Citește și partea a doua a articolului pentru a afla de încă 5 strategii de succes!
Sursa: persolog Time Management Profile
Ești trainer, coach sau manager? Dorești să îi ajuți pe cei din jur să-și gestioneze mai eficient timpul și să devină mai productivi?
Te invităm la Cursul de Certificare în Modelul Time Management persolog, care va fi susținut în limba engleză, de Viktoria Kulcsar și Peter Kulcsar, master-traineri persolog.
Cunoști și tu măcar o persoană de succes despre care te întrebi de ce are atât de mult succes? Ce diferențiază oamenii de succes de ceilalți? Sunt acești oameni pur ...Vezi mai mult
A fi antreprenor este o profesie, iar o profesie este ceva ce se poate învăța, cu condiția să ai un pic de talent, instrumente și motivație. Cercetări recente indică faptul că doar 5-10% dintre oameni au talent...Vezi mai mult
Stresul este tensiunea pe care o simțim atunci când nu putem face față anumitor cerințe sau simțim că anumite situații ne depășesc. Deși este o reacție naturală, totuși stresul poate ...Vezi mai mult
Livrăm în 1-2 zile. Comandă de minim 199 lei și ai transport GRATUIT! Oferim suport pe chat sau la nr. 0747222521 Refuză
Lasă un răspuns