Editură. Academie. Consultanță HR

Autoconducerea profesională – caracteristică a unei personalități puternice

17.07.2017 0
Autoconducerea profesională – caracteristică a unei personalități puternice

 

Persoana care este conștientă de relația dintre mediu și propriul comportament poate depăși reacțiile bazate pe reflexe poate să își controleze comportamentul într-un mod vizat. Oamenii care au o personalitate puternică sunt capabili să își adapteze comportamentul în funcție de situație și să interacționeze într-un mod constructiv cu oamenii care au diferite tipuri de comportament.

Asta nu înseamnă adaptări de tip cameleon, ci să nu fii supus impulsurilor comportamentale și emoționale. Și asta pentru că condiționalitatea sistematică a comportamentului uman are o consecință încurajatoare: eu nu pot să îi schimb pe ceilalți, dar schimbându-mă pe mine voi primi automat reacții diferite. Asta înseamnă că și ceilalți se schimbă. Dacă aș conduce conversația într-un alt mod, obțin o reacție diferită, care în schimb joacă un rol în determinarea comportamentului meu ulterior. 

“Autoconducerea profesională” ai putea spune că sună bine, dar cum se pune în practică? Amintește-ți că în general comportamentul nostru este motivat de anumite obiective. Diferitele tendințe comportamentale se corelează cu anumite obiective de bază. 

Un obiectiv important care stă la baza unui comportament “stabil” spre exemplu, este crearea unei armonii cu mediul înconjurător (de a fi acceptat, satisfacerea altora). În comportamentul “conștiincios”, prudența joacă un rol major (evitarea riscurilor, efectuarea corectă a lucrurilor), în timp ce comportamentul “influent” este motivat de dorința de a-și realiza propriile idei și de a fi mereu gata de acțiune. Comportamentul “dominant” este mai puțin caracterizat de prudență, deoarece se luptă pentru putere (responsabilitate) și succes.

Obiectivele noastre declanșează anumite percepții și ne determină să acționăm în anumite moduri. Dorința de a avea succes la un proiect mă motivează să acționez într-un mod energic. Dar ca să nu greșesc, nu mă voi lăsa influențat de oamenii care vor să mă grăbească. Astfel că, recunoașterea și reflectarea asupra obiectivelor proprii sunt de o importanță majoră pentru o autoconducere de succes. Fiind conștient de propriile mele obiective și asigurându-mă că acestea sunt în concordanță cu situația dată, îmi dă un avantaj emoțional în adaptarea cu succes a comportamentului meu: obiectiv + percepție = acțiune.

Iată un exemplu cotidian al acestei relații: Oamenii urăsc să facă declarații fiscale; o mulțime de oameni le amână săptămână după săptămână. Imaginează-ți, totuși, că intenționezi să recuperezi o sumă frumoasă de bani de la Administrația Financiară. Munca pare dintr-o dată mai ușoară și nu-ți mai e groază să completezi acele formulare “teribile”.

Gestionarea profesională a comportamentului tău așadar înseamnă:

  1. Evaluarea situației în mod conștient

Ce se întâmplă în această situație? Ce anume se cere de la mine? Cum pot clasifica această situație specifică pe baza experienței mele?

  1. Clarificarea intențiilor proprii

Care sunt intențiile mele? Care scop este realist și adecvat acestei șituații?

  1. Determinarea comportamentului necesar

Ce fel de comportament va fi necesar în atingerea scopului meu? Cum pot să îmi ating scopul meu? Dacă îmi iau în serios obiectivul, voi produce energia necesară pentru a-mi adapta comportamentul în acest sens.

  1. Consolidarea noului comportament

Cum reacționează ceilalți la comportamentul meu? Ce fel de feedback primesc? Ce se dovedește a fi de succes?

  1. Reflectare asupra întregului proces

Cât de mult succes am în acest proces specific de schimbare? Obiectivele mele sunt suficient de puternice pentru mine încât să mă determine să îmi adaptez comportamentul? Am parte de mai puțin succes, pentru că s-ar putea să am alte obiective mai importante?

Probabil ai observat că acest lucru este diferit decât să îți spui ție însuți că ar trebui să fii mai răbdător de acum încolo în tolerarea rigurozității celor din jur sau că nu vei mai lua chiar așa în serios izbucnirile verbale de entuziasm ale colegului tău ”Influent”. Este important să înțelegi că propriile acțiuni și emoții sunt rezultatul intențiilor și gândurilor tale și trebuie să le aliniezi în mod corespunzător.

Autoconducerea profesională înseamnă să nu mai dăm vina pe oameni sau evenimente pentru comportamentul nostru, ci mai degrabă să reflectăm asupra cauzelor din interiorul nostru. Situația este așa cum este, dar pot alege cum să reacționez. Vreau comportamentul meu să fie dominat de reflexe spontane sau să mi-l direcționez să fie în concordanță cu intențiile mele? Îmi controlez emoțiile sau ele pe mine?

 

Sursa: ebook-ul Punctele forte nu sunt o coincidență, scris de Friedbert Gay, director persolog GmbH

Dacă vrei să afli mai mult despre cunoașterea personalității și stilurile comportamentale, descarcă ebook-ul gratuit aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole:

Cum putem evalua și dezvolta personalitatea?

02/08/2018

Dezvoltarea personalităţii a ajuns să fie unul dintre cele mai importante aspecte ale vieţii personale şi profesionale. Una dintre trăsăturile oamenilor de succes este aceea că îşi conştientizează pe deplin ...Vezi mai mult

7 sfaturi utile pentru revizuirea eficientă a performanţei angajaţilor

11/03/2017

Multe companii fac revizuirea performanţei angajaţilor în special la începutul anului. Aceste întâlniri au scopul de a rezuma ultimul an și de a stabili noi obiective pentru anul curent. Dacă ...Vezi mai mult

Care e cel mai mare cadou de Ziua Îndrăgostiților?

12/02/2018

Bijuterii scumpe, trandafiri, cină romantică? Nu cred că toate acestea reprezintă chiar cel mai frumos dar pe care poți să îl oferi. Din experiența mea, pot spune că oamenii au ...Vezi mai mult

Select your currency
RON Leu românesc
EUR Euro

Produse noi în webshop! Transport gratuit de la 499 lei! Refuză