Dezvoltăm organizații prin oameni

Înțelege-te pe tine și pe ceilalți mai bine!

12.06.2017 persolog 0
Înțelege-te pe tine și pe ceilalți mai bine!

Cele 4 stiluri comportamentale

Gândește-te un moment: ce ți-a trecut prin cap atunci când ai luat ultima dată o carte în mână?

1. Ai răsfoit-o nerăbdător în timp ce te gândeai: "Oare care articol îmi poate fi util?" doar pentru că urăști să îți pierzi timpul și dorești să vezi rezultate concrete cât mai rapid?

2. Oare autorii ți-au stârnit curiozitatea? - „Cine a scris acest articol?" Te-ai uitat la poze pentru a vedea ale cui articole par mai interesante, iar apoi ai citit un pic ici și colo, până când ți-ai amintit că de fapt tu trebuie să îți verifici email-ul din nou și să dai câteva telefoane?

3. Te-ai uitat peste nume cunoscute și ți-a luat ceva timp să te decizi: "Ce mi-ar plăcea mai mult să învăț?" și apoi te-ai gândit că poate ar fi mai bine să începi din weekend pentru că nu ai cheful necesar acum?

4. Ai studiat cu atenție prima dată cuprinsul pentru a avea o imagine de ansamblu și ai selectat articolele care ți s-au părut interesante și apoi - ca un al treilea pas - după ce ai aruncat o privire peste rezumate, ai încercuit articolele pe care le vei parcurge în întregime?

Cele patru tipuri de cititori descriși mai sus reflectă tendințele comportamentale pe care se bazează Modelul de Personalitate persolog®:


 1. Dominant: "Ştiu ce vreau!"

Persoanele cu această tendință comportamentală sunt încrezătoare, hotărâte și insistente. Ele sunt caracterizate prin voință puternică, le plac provocările și își modelează mediul într-un mod activ. Pe de altă parte însă, oamenii cu acest tip de comportament nu sunt foarte atenți la sentimentele și nevoile celor din jur. Această tendință este foarte pronunțată în comportamentul tău, dacă ești de acord cu următoarele afirmații:

 • Mă decid ușor.
 • Îmi place să dau "comandă".
 • Rezultatele sunt ceea ce contează.
 • Lupt pentru succes.
 • Uneori trebuie să vorbești direct.

 1. Influent: “Împreună suntem puternici!”

Oamenii cu această tendință comportamentală sunt plini de viață, optimiști și vorbăreți. Sunt sociabili și prietenoși atunci când întâlnesc alți oameni, le place să îi binedispună pe ceilalți. Nu le este teamă să își exteriorizeze emoțiile. Pe de altă parte, deseori încep prea multe proiecte și nu le duc la bun sfârșit. Pot să pară uneori superficiali având atâta entuziasm. Această tendință este foarte pronunțată în comportamentul tău, dacă ești de acord cu următoarele afirmații:

 • Îmi place să fiu înconjurat de o mulțime de oameni.
 • Pot să îi entuziasmez pe ceilalți.
 • Starea de spirit bună este importantă pentru mine.
 • Este minunat să realizăm lucruri împreună.
 • Trebuie să fii pregătit să închizi ochii la ceva uneori.

 1. Stabil: "Ar fi mai bine dacă am avea o abordare calmă..."

Oamenii cu această tendință comportamentală sunt calmi, de încredere și cooperativi. Apreciază procesele previzibile și o atmosferă destinsă, prietenoasă. Își îndeplinesc sarcinile cu atenție și în mod sigur. Pe de altă parte, stabilitatea este adesea cuplată cu o teamă de schimbări și o lipsă de inițiativă. Persoanelor cu această tendință comportamentală le este foarte dificil să gestioneze conflictele. Această tendință este foarte pronunțată în comportamentul tău, dacă ești de acord cu următoarele afirmații:

 • Sunt sociabil și dispus să ajut oamenii.
 • Respect nevoile altora.
 • Poți obține multe prin răbdare și prietenie.
 • Îmi este ușor să mă pun în locul altuia.
 • Lucrurile trebuie cântărite cu calm înainte de a începe ceva.

 1. Conștiincios: “Orice fac, să fac corect!”

Oamenii cu această tendință comportamentală sunt ordonați, disciplinați și îndemânatici. Țin cont de regulamente și norme, și își îndeplinesc datoriile cu o sârguință exemplară. Procesele structurate sunt foarte importante pentru ei. Pe de altă parte, oamenii conștiincioși tind să se piardă în detalii; câteodată sunt prea precauți și le este greu să se detașeze sau să delege. Această tendință este foarte pronunțată în comportamentul tău, dacă ești de acord cu următoarele afirmații:

 • Am un sentiment de datorie.
 • Mă conformez standardelor.
 • Mă străduiesc să obțin perfecțiunea.
 • Mă deranjează greșelile.
 • Cer foarte mult de la mine.

Zi de zi vei întâlni oameni cu stiluri comportamentale diferite, fie la locul de muncă, în familie sau între prieteni. După ce ți-ai evaluat propriul stil comportamental, ține cont de cele scrise mai sus pentru a-i înțelege pe cei din jurul tău și pentru a-i aborda pe “limbajul” lor. Astfel vei avea parte de mai puține frustrări și de mai mult succes în comunicarea și colaborarea cu ei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole:

Nuanțele stilului comportamental Dominant

09/10/2019

Un profil comportamental cu bază științifică oferă posibilitatea ca după completarea chestionarului să obținem rezultate complexe, ceea ce înseamnă că sunt descrise mai multe tipare comportamentale în mod nuanțat....Vezi mai mult

Ordinea nașterii afectează personalitatea?

11/03/2017

Știai că ordinea nașterii are o influență asupra personalității tale? Nucleul de bază al personalității noastre este constant, dar există unele părți care sunt influențate de mediu, în special de cel în ...Vezi mai mult

Cum să fii de succes când miza este mare

03/08/2021

Trăim niște vremuri interesante. Ne lovim de două pandemii, ambele globale. Una este binecunoscută, COVID-19, iar cealaltă este criza de energie. Cea de-a doua este mai ascunsă, dar nu mai puțin relevantă. Oamenii se simt...Vezi mai mult

Livrăm în 1-2 zile. Comandă de minim 199 lei și ai transport GRATUIT! Oferim suport pe chat sau la nr. 0747222521 Refuză