Editură. Academie. Consultanță HR

Înțelege-te pe tine și pe ceilalți mai bine!

12.06.2017 persolog 0
Înțelege-te pe tine și pe ceilalți mai bine!

Cele 4 stiluri comportamentale

Gândește-te un moment: ce ți-a trecut prin cap atunci când ai luat ultima dată o carte în mână?

1. Ai răsfoit-o nerăbdător în timp ce te gândeai: "Oare care articol îmi poate fi util?" doar pentru că urăști să îți pierzi timpul și dorești să vezi rezultate concrete cât mai rapid?

2. Oare autorii ți-au stârnit curiozitatea? - „Cine a scris acest articol?" Te-ai uitat la poze pentru a vedea ale cui articole par mai interesante, iar apoi ai citit un pic ici și colo, până când ți-ai amintit că de fapt tu trebuie să îți verifici email-ul din nou și să dai câteva telefoane?

3. Te-ai uitat peste nume cunoscute și ți-a luat ceva timp să te decizi: "Ce mi-ar plăcea mai mult să învăț?" și apoi te-ai gândit că poate ar fi mai bine să începi din weekend pentru că nu ai cheful necesar acum?

4. Ai studiat cu atenție prima dată cuprinsul pentru a avea o imagine de ansamblu și ai selectat articolele care ți s-au părut interesante și apoi - ca un al treilea pas - după ce ai aruncat o privire peste rezumate, ai încercuit articolele pe care le vei parcurge în întregime?

Cele patru tipuri de cititori descriși mai sus reflectă tendințele comportamentale pe care se bazează Modelul de Personalitate persolog®:


 1. Dominant: "Ştiu ce vreau!"

Persoanele cu această tendință comportamentală sunt încrezătoare, hotărâte și insistente. Ele sunt caracterizate prin voință puternică, le plac provocările și își modelează mediul într-un mod activ. Pe de altă parte însă, oamenii cu acest tip de comportament nu sunt foarte atenți la sentimentele și nevoile celor din jur. Această tendință este foarte pronunțată în comportamentul tău, dacă ești de acord cu următoarele afirmații:

 • Mă decid ușor.
 • Îmi place să dau "comandă".
 • Rezultatele sunt ceea ce contează.
 • Lupt pentru succes.
 • Uneori trebuie să vorbești direct.

 1. Influent: “Împreună suntem puternici!”

Oamenii cu această tendință comportamentală sunt plini de viață, optimiști și vorbăreți. Sunt sociabili și prietenoși atunci când întâlnesc alți oameni, le place să îi binedispună pe ceilalți. Nu le este teamă să își exteriorizeze emoțiile. Pe de altă parte, deseori încep prea multe proiecte și nu le duc la bun sfârșit. Pot să pară uneori superficiali având atâta entuziasm. Această tendință este foarte pronunțată în comportamentul tău, dacă ești de acord cu următoarele afirmații:

 • Îmi place să fiu înconjurat de o mulțime de oameni.
 • Pot să îi entuziasmez pe ceilalți.
 • Starea de spirit bună este importantă pentru mine.
 • Este minunat să realizăm lucruri împreună.
 • Trebuie să fii pregătit să închizi ochii la ceva uneori.

 1. Stabil: "Ar fi mai bine dacă am avea o abordare calmă..."

Oamenii cu această tendință comportamentală sunt calmi, de încredere și cooperativi. Apreciază procesele previzibile și o atmosferă destinsă, prietenoasă. Își îndeplinesc sarcinile cu atenție și în mod sigur. Pe de altă parte, stabilitatea este adesea cuplată cu o teamă de schimbări și o lipsă de inițiativă. Persoanelor cu această tendință comportamentală le este foarte dificil să gestioneze conflictele. Această tendință este foarte pronunțată în comportamentul tău, dacă ești de acord cu următoarele afirmații:

 • Sunt sociabil și dispus să ajut oamenii.
 • Respect nevoile altora.
 • Poți obține multe prin răbdare și prietenie.
 • Îmi este ușor să mă pun în locul altuia.
 • Lucrurile trebuie cântărite cu calm înainte de a începe ceva.

 1. Conștiincios: “Orice fac, să fac corect!”

Oamenii cu această tendință comportamentală sunt ordonați, disciplinați și îndemânatici. Țin cont de regulamente și norme, și își îndeplinesc datoriile cu o sârguință exemplară. Procesele structurate sunt foarte importante pentru ei. Pe de altă parte, oamenii conștiincioși tind să se piardă în detalii; câteodată sunt prea precauți și le este greu să se detașeze sau să delege. Această tendință este foarte pronunțată în comportamentul tău, dacă ești de acord cu următoarele afirmații:

 • Am un sentiment de datorie.
 • Mă conformez standardelor.
 • Mă străduiesc să obțin perfecțiunea.
 • Mă deranjează greșelile.
 • Cer foarte mult de la mine.

Zi de zi vei întâlni oameni cu stiluri comportamentale diferite, fie la locul de muncă, în familie sau între prieteni. După ce ți-ai evaluat propriul stil comportamental, ține cont de cele scrise mai sus pentru a-i înțelege pe cei din jurul tău și pentru a-i aborda pe “limbajul” lor. Astfel vei avea parte de mai puține frustrări și de mai mult succes în comunicarea și colaborarea cu ei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole:

Sunt așa cum sunt sau mă pot schimba?

11/03/2017

Modelul de Personalitate persolog te ajută să fii mai conştient de tine îsuţi şi de cei din jur. Totuşi ideea e să nu te rezumi doar la clasificarea oamenilor după ...Vezi mai mult

7 sfaturi utile pentru revizuirea eficientă a performanţei angajaţilor

11/03/2017

Multe companii fac revizuirea performanţei angajaţilor în special la începutul anului. Aceste întâlniri au scopul de a rezuma ultimul an și de a stabili noi obiective pentru anul curent. Dacă ...Vezi mai mult

Dezvoltă o relație de cuplu mai sănătoasă

17/12/2018

Dușmanul cel mai mare al relațiilor de cuplu este critica. Dacă atragem atenția asupra unui lucru care ne deranjează, acesta se referă la un comportament specific. Critica, însă, atacă personalitatea ...Vezi mai mult

Comandă de minim 200 lei pentru a beneficia de transport GRATUIT prin curier! Pentru întrebări sau suport contactează-ne la nr. 0747222521 (apel / SMS / whatsapp) Refuză