Dezvoltăm organizații prin oameni

Cum să-ți abordezi partenerul cu o personalitate rezervată?

14.02.2019 persolog 0
Cum să-ți abordezi partenerul cu o personalitate rezervată?

Am auzit de la mulți că partenerul lor este foarte rezervat și e greu de aflat ce simte sau gândește cu adevărat. Explicația poate fi că partenerul tău e așa datorită tipului său de personalitate. Dacă îl caracterizează precauția, precizia și punctualitatea, atunci probabil partenerul tău are un stil comportamental Conștiincios.

Conform cercetărilor, în relațiile de cuplu, în primele 18 luni partenerii văd totul în roz, iar după aceea încep să privească lucrurile într-o lumină diferită, observând cu uimire că partenerul nu-i chiar atât de perfect. În această stare vei vedea mai degrabă slăbiciunile partenerului tău: are așteptări prea mari față de tine, este prea precis, petrece prea mult timp cu planificarea, se decide greu, nu discută cu tine lucrurile, îi place să fie singur. Dar, în fond, imaginea reală conține și calitățile sale: face multe sacrificii, te susține, este bine organizat, perseverent și minuțios.

Bărbatul cu un stil comportamental Conștiincios se așteaptă să fie respectat și admirat pentru faptul că rezolvă sarcinile în mod sistematic și calitativ. Stima lui de sine crește dacă îi apreciezi comportamentul consecvent.

Femeia cu un stil comportamental Conștiincios are nevoie să-ți exprimi aprecierea pentru loialitatea și ajutorul ei. Oferă-i șansa să-și organizeze singură programul și nu o deranja în timp ce lucrează la o sarcină.

Poate că partenerul tău este foarte rezervat în exprimarea ideilor sau sentimentelor sale, observă micile atenții și permite-i să-ți facă curte după propriul stil. Întreabă-l uneori ce îl preocupă, dar dacă chiar atunci nu vrea să vorbească despre asta, atunci acordă-i timp, până când va fi pregătit să discute subiectul.

 

Te interesează ce stil comportamental are partenerul tău? Dorești să afli mai mult despre cum funcționează în relația de cuplu?

Citește descrierea tipurilor de personalitate Dominant, Influent, Stabil și Conștiincios în cartea ”ABC-ul Personalității”.

Vei găsi sfaturi personalizate pentru dezvoltare personală și cum poți să relaționezi mai ușor cu partenerul tău.

 

Articol scris de Viktoria Kulcsar - psiholog, trainer persolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole:

Ordinea nașterii afectează personalitatea?

03/08/2018

Știai că ordinea nașterii are o influență asupra personalității tale? Nucleul de bază al personalității noastre este constant, dar există unele părți care sunt influențate de mediu, în special de cel în ...Vezi mai mult

Cum să te reinventezi pe timp de criză?

14/05/2020

Doar pentru că azi totul merge bine în viața ta, asta nu înseamnă că va fi pentru totdeauna așa. Pot apărea nenumărate evenimente neprevăzute: pierderea business-ului, pierderea cuiva drag, sau ...Vezi mai mult

Stăpânește schimbările și provocările

20/06/2022

Ce înseamnă reziliența? Viața oferă fiecăruia dintre noi o mână diferită de cărți de joc: Ne naștem în circumstanțe diferite. Ne dezvoltăm diferit. Parcurgem experiențe diferite de-a lungul vieții. Cel ...Vezi mai mult

Livrăm în 1-2 zile. Comandă de minim 199 lei și ai transport GRATUIT! Oferim suport pe chat sau la nr. 0747222521 Refuză