Editură. Academie. Consultanță HR

Cum să-ți abordezi partenerul cu o personalitate rezervată?

14.02.2019 persolog 0
Cum să-ți abordezi partenerul cu o personalitate rezervată?

Am auzit de la mulți că partenerul lor este foarte rezervat și e greu de aflat ce simte sau gândește cu adevărat. Explicația poate fi că partenerul tău e așa datorită tipului său de personalitate. Dacă îl caracterizează precauția, precizia și punctualitatea, atunci probabil partenerul tău are un stil comportamental Conștiincios.

Conform cercetărilor, în relațiile de cuplu, în primele 18 luni partenerii văd totul în roz, iar după aceea încep să privească lucrurile într-o lumină diferită, observând cu uimire că partenerul nu-i chiar atât de perfect. În această stare vei vedea mai degrabă slăbiciunile partenerului tău: are așteptări prea mari față de tine, este prea precis, petrece prea mult timp cu planificarea, se decide greu, nu discută cu tine lucrurile, îi place să fie singur. Dar, în fond, imaginea reală conține și calitățile sale: face multe sacrificii, te susține, este bine organizat, perseverent și minuțios.

Bărbatul cu un stil comportamental Conștiincios se așteaptă să fie respectat și admirat pentru faptul că rezolvă sarcinile în mod sistematic și calitativ. Stima lui de sine crește dacă îi apreciezi comportamentul consecvent.

Femeia cu un stil comportamental Conștiincios are nevoie să-ți exprimi aprecierea pentru loialitatea și ajutorul ei. Oferă-i șansa să-și organizeze singură programul și nu o deranja în timp ce lucrează la o sarcină.

Poate că partenerul tău este foarte rezervat în exprimarea ideilor sau sentimentelor sale, observă micile atenții și permite-i să-ți facă curte după propriul stil. Întreabă-l uneori ce îl preocupă, dar dacă chiar atunci nu vrea să vorbească despre asta, atunci acordă-i timp, până când va fi pregătit să discute subiectul.

 

Te interesează ce stil comportamental are partenerul tău? Dorești să afli mai mult despre cum funcționează în relația de cuplu?

Citește descrierea tipurilor de personalitate Dominant, Influent, Stabil și Conștiincios în cartea ”ABC-ul Personalității”.

Vei găsi sfaturi personalizate pentru dezvoltare personală și cum poți să relaționezi mai ușor cu partenerul tău.

 

Articol scris de Viktoria Kulcsar - psiholog, trainer persolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole:

Nuanțele stilului comportamental Influent

05/12/2019

La crearea Modelului de Personalitate DISC, John Geier s-a bazat pe cercetările lui William Marston. Conform lui Marston, personalitatea se poate defini prin patru factori de energie (motivații subconștiente). Pe ...Vezi mai mult

7 greșeli de evitat în procesul de angajare

01/08/2018

  Ai un post vacant în companie? Plasezi rapid un anunț de angajare, clarifici cerințele, citești CV-uri, scrii emailuri, începi discuții, faci o listă scurtă a candidaților… În timpul procesului ...Vezi mai mult

Reinterpretarea și gestionarea factorilor de stres

24/05/2017

Oamenii au diferite puncte tari şi puncte slabe, dar foarte rar sunt conştienţi de ele, cu toate că ele joacă un rol foarte important în prevenirea şi în managementul stresului. ...Vezi mai mult

Comandă de minim 200 lei pentru a beneficia de transport GRATUIT prin curier! Pentru întrebări sau suport contactează-ne la nr. 0747222521 (apel / SMS / whatsapp) Refuză