Această întrebare este pusă în mod regulat de oricine dezvoltă şi monitorizează echipe. Din păcate nu există un răspuns simplu.
Sunt sigur că ştii din propria experienţă că o colaborare apropiată poate fi o sursă de conflict: stările nefavorabile sunt cunoscute ca fiind cele care slăbesc performanţa echipei. Acest lucru nu este surprinzător. Spre deosebire de viaţa noastră privată, mediul profesional nu ni-l putem alege noi.
Adesea suntem forţaţi să lucrăm cu persoane care au personalitate complet diferită de personalitatea noastră, acesta fiind motivul pentru care apar atât de multe neînţelegeri: de exemplu, conștiinciosul Andrei nu este în stare să înţeleagă de ce influenta Angela se grăbeşte şi ia decizii atât de pripite - chiar și atunci când este vorba de decizii importante. De asemenea stabilul George, fiind un tip timid, îl privește pe dominantul Dan ca fiind foarte arogant.
Cheia succesului este înțelegerea reciprocă și comunicarea eficientă
Pentru a asigura ca Angela, Andrei, George și Dan să lucreze împreună în mod eficient, în ciuda trăsăturilor de personalitate diferite, ar trebui ca ei să depășească dificultățile de comunicare și să învețe să se înțeleagă unul pe altul. Acesta este cheia unei echipe de succes.
Încurajează înțelegerea reciprocă.
Evidențiază faptul că oameni diferiți gândesc și reacționează diferit. Asigură-te că transmiți echipei tale cât de important este să recunoască și să aprecieze calitățile, nevoile și limitările celorlalți membri din echipă. Aceasta este singura modalitate prin care o echipă adună laolaltă punctele tari ale fiecărui individ astfel încât să formeze un întreg puternic.
Încurajează comunicarea din cadrul echipei.
Fă-i conștienți pe membrii echipei că este foarte important să abordeze problemele care apar în echipă și să nu aștepte până în ultimul moment. Numai comunicarea adecvată, înțelegătoare și, în mod ideal, comunicarea individuală poate ajuta la diminuarea sau înlăturarea stării de tensiune din cadrul echipei. Acest lucru pregătește drumul spre realizări mari.
E timpul să trecem la acțiune: Acest exercițiu simplu întărește solidaritatea și abilitatea de comunicare în echipă.
Exercițiu de grup: Serii de numere oarbe
Durata: 10-20 minute
Nu există limită la numărul participanților, însă necesită mai mult timp pentru grupuri mai mari.
Reguli: participanții sunt legați la ochi și nu au voie să vorbească
Cum se procedează:
Când ați terminat, reflectați asupra exercițiului:
Discutați despre performanță și nu ezita să comunici grupului impresiile tale obiective. Pune întrebări de genul:
Încearcă exercițiul cu echipa ta și trimite-ne un feedback: câți au participat și în cât timp ați rezolvat problema?
Îți dorim mult succes în dezvoltarea echipei tale!
echipa persolog
Dacă dorești să afli mai multe despre dezvoltarea colaborării și comunicării în echipă, îți recomandăm cartea ABC-ul Personalității!
“Deciziile nu sunt bazate pe oportunități, oportunitățile sunt create prin decizii.” - Markus Heim Suntem constant confruntați cu decizii în viața noastră: Ce o să mănânc azi? Să mă duc la ...Vezi mai mult
„Relațiile personale reprezintă solul fertil din care provin toate avansările, toate succesele, toate realizările din viața reală.” - Ben Stein Peste cinci ani vei fi exact ceea ce ești ...Vezi mai mult
Cele 4 stiluri comportamentale Gândește-te un moment: ce ți-a trecut prin cap atunci când ai luat ultima dată o carte în mână? 1. Ai răsfoit-o nerăbdător în timp ce te gândeai: ...Vezi mai mult
Livrăm în 1-2 zile. Comandă de minim 199 lei și ai transport GRATUIT! Oferim suport pe chat sau la nr. 0747222521 Refuză
Lasă un răspuns