Dezvoltăm organizații prin oameni

De unde vin eu?

18.06.2021 persolog Kulcsár 0
De unde vin eu?

Ce pot învăța din trecutul meu?

”O persoană care nu își cunoaște, nu își acceptă și nu își îmbrățișează trecutul, nu se poate bucura de prezent și nu își poate planifica viitorul.” Günter Refle

A privi în trecut este foarte important înainte de a privi înspre viitor. Cu toții am avut parte de momente frumoase, dar și de provocări mari prin care am trecut. Toate au contribuit la ceea ce suntem astăzi. 

Multe din talentele, abilitățile și provocările pe care le avem ne-au fost lăsate ca și moștenire, fie de la părinții sau bunicii noștri, fie de la cei care au fost mult înaintea noastră. Tu ce ai moștenit de la cei care au fost înaintea ta? Poate ai niște abilități de comunicare, simțul umorul, simțul estetic, spiritul antreprenorial, ospitalitate, etc. Descoperirea darurilor cu care ai fost înzestrat te va ajuta să-ți faci o imagine despre cine ești cu adevărat, de unde vii și care este moștenirea ta. Ceea ce ești astăzi stă pe umerii a câtorva generații în urmă. Descoperă cine ești!

Dacă stai bine și te analizezi, vei găsi lucruri pozitive și lucruri negative. Adesea tindem să ne concentrăm pe cele negative mai mult. Dar întotdeauna putem dobândi mai multă putere identificând lecțiile pozitive din aceste situații negative. 

Începe întotdeauna cu situațiile pozitive în care familia ta s-a aflat. E primul lucru pe care trebuie să-l faci în momentul în care începi să-ți planifici viața într-un mod creativ. Întotdeauna te vei afla la o intersecție. În urmă vei vedea ce ai primit din partea părinților și bunicilor tăi, iar înaintea ta vor fi lucrurile pe care le vei lăsa tu celor care vin după tine. Alegerile pe care le faci astăzi influențează nu doar viața ta, dar și a copiilor și nepoților tăi. 

Identifică poveștile de succes din viața ta și alege să te concentrezi pe ele. Cum ai putea face asta? Împarte-ți viața pe etape, în funcție de vârsta pe care o ai. Descrie poveștile de succes folosind cuvinte cheie. Descoperă-ți talentele și circumstanțele motivante din fiecare poveste. 

Dacă privim la viața noastră nu vom vedea doar povești de succes, vom vedea și multe dezamăgiri, crize și experiențe foarte grele. Cu toții am fost zdrobiți la un moment dat. Adevăratul curaj însă se reflectă în a privi direct în ochi zdrobirea și a accepta-o ca fiind unicul nostru obstacol. Oamenii care nu acceptă propria lor zdrobire, refuză să învețe ceva, refuză să crească. 

Dacă nu suntem atenți, de cele mai multe ori experiențele negative ne pot duce către lecții și convingeri negative. Acestea ne pot determina să credem că atitudinile noastre negative sunt justificate, iar când acestea se repetă ne întăresc și mai mult acele convingeri greșite. De aceea, reflectă și asupra acelor crize și dezamăgiri. Gândește-te profund asupra lor. Întoarce-te în trecut și întreabă-te care au fost lecțiile negative pe care le-ai învățat acolo, ce fel de gânduri și emoții s-au creat, care au fost lecțiile pozitive pe care le-ai învățat, etc. 

Până acum, cam totul s-a rezumat asupra ta, evoluția ta atât prin perioadele bune cât și prin crize. 

Mergi mai departe, reflectă asupra oamenilor care au avut mereu un impact pozitiv asupra ta. Meditează asupra celor care ți-au influențat viața și deciziile în bine. Care sunt modelele tale de viață? Ce trăsături admiri la ei? Ce stil de viață și ce mod de gândire au? Sunt niște persoane curajoase, dedicate, prietenoase, loiale, oameni de caracter? Ce poți să înveți și să preiei de la ei? Meditează și asupra acestor lucruri.  Și la fel poți să faci cu cărțile, discursurile, muzica care te inspiră. Petrece timp asupra lor și identifică ce te-a inspirat de acolo. 

Descoperă cât mai multe lucruri despre tine cunoaște-te și acceptă-ți povestea. Acceptarea poveștii tale, a cine ești este foarte importantă. Ea determină dacă parcursul tău va fi unul sănătos sau nu. Să accepți înseamnă să prețuiești talentele, lecțiile și valorile pe care le-ai dobândit în povestea ta de viață atât prin perioadele bune, cât și prin cele grele. 


Planificarea creativă a vieții

Mădălina Ușvat

Articol scris de Mădălina Ușvat, Specialist Marketing, Persolog România 


Sursa articolului: cartea ”Planificarea creativă a vieții” scrisă de Paul Donders, CEO Persolog Olanda și Xpand International

Începe și tu această aventură de autodescoperire și găsește răspunsuri la întrebările ”De unde vin?”, ”Cine sunt eu?” și ”Încotro mă îndrept?”, citind cartea ”Planificarea creativă a vieții” - vezi mai multe detalii și comand-o aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole:

Cum să fii de succes când miza este mare

03/08/2021

Trăim niște vremuri interesante. Ne lovim de două pandemii, ambele globale. Una este binecunoscută, COVID-19, iar cealaltă este criza de energie. Cea de-a doua este mai ascunsă, dar nu mai puțin relevantă. Oamenii se simt...Vezi mai mult

Cum să colaborezi mai eficient în echipă?

02/08/2018

Fie că lucrezi într-o companie multinațională sau într-o companie mai mică, dacă obiectivul tău este să obții rezultate de calitate, atunci trebuie să acorzi o atenție sporită echipei din care ...Vezi mai mult

Personalitatea ca factor de succes – ceea ce distinge persoanele de succes de ceilalți

20/07/2021

Cunoști și tu măcar o persoană de succes despre care te întrebi de ce are atât de mult succes? Ce diferențiază oamenii de succes de ceilalți? Sunt acești oameni pur ...Vezi mai mult

Livrăm în 1-2 zile. Comandă de minim 299 lei și ai transport GRATUIT! Oferim suport pe chat sau la nr. 0747222521 Refuză