Dezvoltăm organizații prin oameni

Leadership pe timp de criză – Partea 1

05.08.2020 persolog 0
Leadership pe timp de criză – Partea 1

Cum să gestionăm cele 4 faze ale crizei

Toți suntem în aceeași barcă, care de altfel este o provocare pentru întreaga lume, și asta ne liniștește.  De asemenea, toți clienții noștri sunt într-o călătorie VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity) și asta reprezintă o provocare pentru noi toți. În cele mai multe întâlniri (online) pe care le avem cu clienții, adesea suntem întrebați: ”Există vreun proces pe care să-l putem aplica în situația de față?” Așa că, acum vom folosi un proces care să ne ajute să vedem unde suntem, ca persoană, companie, oraș sau națiune în această criză globală.


1. Supraviețuirea (înotul în ape adânci)

Pe măsură ce criza te lovește, ai tendința de a intra în modul de supraviețuire: luptă, fugi sau îngheți. Dar această primă fază e și o perioadă de doliu, deoarece unele oportunități sau lucruri iau sfârșit. Dintr-o dată lumea pe care o știam se oprește. Și nimeni nu are nicio idee ce se va întâmpla în continuare, cât va dura criza și care va fi impactul. 

Ca să faci față bine fazei de supraviețuire, ar fi bine să fi construit puternic reziliența chiar dinainte de criză. Dacă nu, poate fi o lecție pentru viitor.

Acum, tu și organizația ta, tot ce puteți face e să construiți un ”ritm de supraviețuire” sănătos, pentru a gestiona bine prima fază a crizei.

Câteva idei:

 • Construiește un nou ritm zilnic: somn suficient, mâncare sănătoasă, mișcare destulă și pauze scurte regulate pentru odihnă și meditare. 
 • Reorganizează-ți munca și adapteaz-o la noua realitate, într-un mod în care să simți că încă produci rezultate (fie ele și mici) zilnice. 
 • Comunică mai mult decât de obicei cu colegii, familia și prietenii tăi. 


2. Înfruntarea problemei (ajungi în barca de salvare)

Când primul șoc al crizei a trecut, ai nevoie să intri în faza în care să faci față situației. Cum poți tu și echipa ta să adaptați produsele și serviciile la noile nevoi ale clienților și oamenilor din jur? Cum puteți crește coeficientul de adaptabilitate?

Dar de asemenea, este momentul oportun în care să investești în dezvoltarea ta personală pentru a-ți crește reziliența.

Câteva idei:

Cum poți să utilizezi punctele forte unice ale produselor și serviciilor tale și să le transpui într-o piață nouă:

 • Eu (Paul) a trebuit să-mi iau rămas bun de la flicharturi, și să mă pregătesc pentru coaching online și training online.
 • Acum, de asemenea, e momentul în care să dezvolți idei noi, produse noi, este faza de Design Thinking: brainstorming empatic împreună cu colegii și clienții.


3. Restaurarea (reconstruirea bărcii)

În faza de supraviețuire, ai înotat doar ca să supraviețuiești. În faza de înfruntare ai găsiti o barcă mică pentru a-ți continua călătoria. Iar în faza de restaurare construiești o barcă nouă și puternică pentru a călători în noua lume.

Îți restructurezi sistemele și îți servești clienții cu produse noi. Înveți cât mai mult, te antrenezi atât pe tine, cât și întreaga echipă. Finanțele încep să se recupereze și ca organizație, simți că ai din nou ”avânt” și să reiei ”marșul de 20 de mile” (idee preluată din cartea ”Great by choice” de Jim Collins).

Câteva idei:

 • Dezvoltă reziliență în cadrul organizației tale. Construiește structuri, întâlniri și linii de producție mai eficiente.
 • E momentul să redefinești misiunea, viziunea și valorile tale (ADN-ul tău) pentru a fi bine poziționat pentru următoarea fază. 
 • Construiește în mod intenționat ”Paradis - Acasă - Echipă”.


4. Transformarea (alegi să descoperi oceanul)

De la înot pentru a-ți salva viața (etapa de supraviețuire), la găsirea bărcii de salvare (înfruntarea), la construirea unui vas puternic (restaurarea), acum trebuie să decizi: care parte a oceanului vreau să o descopăr? Pentru că lumea nu se va întoarce la ceea ce a fost înainte. Va merge mai departe și se va transforma într-o lume cu nevoi noi, cu design nou, cu noi speranțe, cu frici noi și cu provocări noi. 

Așa că, dacă doar te restaurezi pe tine, familia ta, echipa ta într-o formă sănătoasă dar veche, nu te va ajuta să ”cucerești teritoriul” care stă în fața ta. Poporul evreu care a lăsat în urmă Egiptul cu ADN-ul vechi de sclavie, a trebuit să fie transformați într-o nouă națiune, una sănătoasă, spirituală, responsabilă și curajoasă.

Câteva idei: 

 • Începe să visezi la ”noul teritoriu”. Cum dorești să aduci demnitate și rost clienților și societății din care faci parte?
 • Fă parteneriate cu ”gânditori strategici”, deoarece acum este momentul planificării viitorului apropiat. 
 • Întrebați-vă: Care vor fi întrebările, nevoile, provocările și oportunitățile pentru noua realitate?

Câteva întrebări pe care poți să ți le pui:

 1. Unde te afli în aceste 4 faze?
 2. Unde se află echipa ta în aceste faze și de ce aveți nevoie acum?
 3. Cum poți să te pregătești ca și lider pentru următoarea fază?
 4. Unde se regăsesc clienții tăi în cele 4 faze?
 5. Cum poți să-i sprijinești să trăiască și să se dezvolte în călătoria lor?

Îți doresc mult spor în acest proces!

Paul Donders - master trainer persolog, fondatorul companiei Xpand

Citește și partea a 2-a aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole:

Nuanțele stilului comportamental Influent

05/12/2019

La crearea Modelului de Personalitate DISC, John Geier s-a bazat pe cercetările lui William Marston. Conform lui Marston, personalitatea se poate defini prin patru factori de energie (motivații subconștiente). Pe ...Vezi mai mult

Angajaţi motivați = Afacere profitabilă

08/12/2015

Gestionarea oamenilor a devenit cea mai mare provocare a managementului contemporan. Acest lucru este în special valabil pentru companiile care îşi propun să se diferenţieze de concurenţă prin servicii de ...Vezi mai mult

5 sfaturi pentru un interviu reușit

31/07/2018

Ești implicat(ă) în intervievarea și selecția angajaților? Îți oferim cinci sfaturi, pentru creșterea eficienței procesului de selecție de personal: 1. Nu interoga candidaţii. Cu cât poziţia necesită mai multe...Vezi mai mult

Livrăm în 1-2 zile. Comandă de minim 199 lei și ai transport GRATUIT! Oferim suport pe chat sau la nr. 0747222521 Refuză