Editură. Academie. Consultanță HR


Stresul: subiect de actualitate în domeniul training-ului

manager-stresat

Un sondaj recent* arată că riscurile legate de sănătatea și siguranța la locul de muncă sunt adesea rezultatul unor schimbări tehnice sau organizaționale. Schimbările economico-sociale, demografice și politice, inclusiv fenomenul actual al "globalizării", sunt de asemenea factori semnificativi. Primele 10 riscuri psihosociale emergente identificate de experți pot fi grupate în următoarele cinci domenii:

  1. Noi forme de contracte de muncă și nesiguranța locurilor de muncă

Folosirea unor contracte de muncă riscante, împreună cu tendința legată de producția minimală (producția de bunuri și servicii cu mai puține deșeuri) și externalizarea (folosind companii din afară pentru a efectua munca), pot afecta sănătatea și siguranța muncitorilor. Lucrătorii cu contracte de muncă riscante tind să aibă cele mai periculoase slujbe, lucrează în condiții precare, și primesc mai puțină pregătire. Lucrând într-o piață a muncii instabilă, poate da naștere la sentimente de nesiguranță și totodată crește stresul la locul de muncă.

  1. Îmbătrânirea forței de muncă

O consecință a îmbătrânirii populației și a vârstei mai mari de pensionare, este faptul că forța de muncă a Europei este mai în vârstă. Experții care fac previziuni spun că lucrătorii în vârstă sunt mai vulnerabili la riscurile rezultate din condițiile proaste de muncă, decât angajații mai tineri. Faptul că celor mai în vârstă nu li se pot oferi oportunități de învățare pe tot parcursul vieții, creează de asemenea o presiune mentală și emoțională asupra lor. Aceasta poate afecta sănătatea lor, și crește șansele accidentelor la locul de muncă. În scopul de a promova siguranța și sănătatea la muncă, în timpul unei vieți de muncă prelungită, este nevoie de condiții bune de muncă care să fie furnizate și adaptate la nevoile fiecărui angajat, inclusiv a lucrătorilor în vârstă.

  1. Intensificarea muncii

Mulți angajați au de-a face cu cantități tot mai mari de informații, cu un volum de muncă mai mare, și o presiune mai mare la servici. Unii lucrători, în special cei angajați prin noile forme de angajare, în domenii extrem de competitive, tind să simtă mai puțină siguranță în ce privește locul de muncă. De exemplu aceștia ar putea să se teamă că eficiența și randamentul lor sunt evaluate mai îndeaproape, de aceea tind să lucreze ore suplimentare pentru a-și încheia sarcinile. Câteodată aceștia nu pot fi recompensați pentru munca lor extra, sau să primească suportul necesar pentru a reuși. Un volum de muncă mai mare și mai multe sarcini pentru un număr mai mic de angajați duc la o creștere a stresului cauzat de muncă și afectează sănătatea și siguranța pe care o au aceștia.

  1. Nevoi emoționale ridicate la locul de muncă

Această problemă nu este nouă, dar este de mare interes mai ales în sectorul de asistență și servicii care este în creștere și foarte competitiv. Intimidarea la locul de muncă este identificată de experți ca fiind un factor care contribuie la creșterea nevoilor emoționale ale angajaților. Problema violenței și intimidării poate afecta toate ocupațiile și sectoarele. Atât pentru victime cât și pentru martori, violența și hărțuirea rezultă stres, și poate afecta grav atât sănătatea mentală cât și fizică.

  1. Echilibrul dintre muncă și viață este deficitar

Problemele de la locul de muncă pot să afecteze și viața privată a unei persoane. Slujba ocazională, volumul mare de muncă sau programul de lucru imprevizibil, mai ales atunci când este imposibil pentru angajat să le adapteze nevoilor lor personale, pot conduce la un conflict între cererile de la muncă și viața personală. Rezultatul este un echilibru deficitar între muncă și viață, care are un efect negativ asupra bunăstării unui angajat.

*Sursa: „European Agency for Safety and Health at Work - Training people how to handle stress properly

Acest lucru va stimula de asemenea, importanța stresului în dezvoltarea personală. Ca rezultat, gestionarea factorilor de stres va deveni din ce în ce mai impotantă, nu doar la nivel managerial, dar și printre angajați în general. Aceasta se datorează faptului că factorii care cauzează stresul nu pot fi evitați, fiind o parte permanentă din mediul în care muncim.

Sarcina la îndemână, atunci, este de a oferi training specializat cu privire la modul în care gestionăm stresul. Pentru angajați, scopul este de a obține o mai mare siguranță de sine în gestionarea unor situații stresante și construirea competenței în ceea ce privește managementul stresului. Numai prin managementul stresului conștient, stresul non-productiv poate fi transformat în stres productiv.

Articol preluat de la Persolog Germania, www.persolog.de


Vrei să afli nivelul tău actual de stres, factorii stresori și reacția ta sub presiune? Ai nevoie de strategii personalizate pentru reducerea stresului și gestionarea lui într-un mod productiv? Descoperă Profilul de Stres persolog!

 

Ești trainer, coach sau practician HR și cauți un instrument și un training în domeniu pe care să-l oferi altora?  Te invităm la următoarea Certificare în Modelul de Stres persolog!

Cursuri pe acest subiect

Seminare zum Thema

Am început sa folosesc cu succes Profilul de Stres persolog la finalul anului 2015, in mai multe variante: de la prezentari de 2-3 ore pana la seminarii de 2-3 zile. Este un instrument serios, complex, bine documentat stiintific. Necesita atat o buna pregatire prealabila a trainerului - din acest motiv participarea la certificare este absolut necesara, cat si implicare si atentie din partea participantilor. Recomand cu caldura acest instrument!

Stan Magnoliu
Trainer & CEO - Smart HR

Imi place acest instrument atat pentru ca este complex, cu numeroase componente, despre care stim ca influenteaza starea de bine si are o baza stiintifica solida, dar si pentru ca ofera un rezultat obiectiv, practic, un minicurs despre tipurile de reactie la stres, pentru a te cunoaste mai bine, pe tine dar si pe cei din jurul tau si pentru a putea alege comportamente eficiente.

Adriana Antohe
medic si trainer, specialist in medicina de familie si medicina muncii

Produse noi în webshop! Transport gratuit de la 499 lei! Refuză