Învață să reevaluezi situațiile

Toată lumea poate crea și utiliza un spațiu personal. Nu contează dacă ești antreprenor, manager, muncitor la linia de asamblare sau telemarketer. Bineînțeles, gradul de independență este diferit. De cele mai multe ori, însă, acesta este mai mare decât crezi. Pentru că, indiferent de circumstanțele organizaționale, poți începe întotdeauna să îți modelezi activitățile, sferele de influență și situațiile de lucru pe propria răspundere.

Întreabă-te: Ce oportunități, posibilități și libertate am? Pe care le folosesc deja? Pe care dintre ele le-aș putea folosi mai mult?

De ce sunt cruciale convingerile legate de eficacitate personală

Cum îți vezi independența? Cu cât percepi și experimentezi mai multe limitări, cu atât este mai important să le contracarezi cu convingerile tale de autoeficacitate. Încrederea în propriile capacități de a face față cu succes unei situații este crucială. Acesta este singurul mod în care te poți simți stăpân pe situație. Cu cât ești mai puțin convins de eficacitatea ta, cu atât mai scăzut va fi controlul perceput al situației. Gândurile tipice sunt, de exemplu: “Nu pot să-mi schimb programul de lucru, oricum nu am niciun cuvânt de spus.” sau “Nu-mi place jobul meu, dar nu-mi pot găsi altul.” Întoarce aceste gânduri, de exemplu în: “Pot să discut cu șeful meu să reducem norma mea de lucru la 75%, astfel încât programul să fie mai potrivit pentru mine.”

Cum înveți să reevaluezi situațiile

Dacă percepi că ai puțin control asupra unei situații, restricțiile din exterior par mai intense. Acest lucru, la rândul său, îți afectează negativ stima de sine și duce la afectarea sentimentului de competență, iar tu sfârșești prin a te resemna în dezamăgire. Dacă ani de zile ai sentimentul că nu poți schimba nimic în situația ta, chiar dacă încerci tot ce îți stă în putință, acest lucru te poate face să renunți pur și simplu la un moment dat. Te mai deranjează? Probabil că da. 

De aceea este atât de important să cauți un mediu social sau organizațional care să te susțină în ceea ce faci. Să presupunem că vrei să fii mai în formă și te înscrii cu entuziasm la sala de sport. Dacă colegul tău îți spune că “oricum este o risipă de bani” și afirmă cu voce tare că “oricum nu mergi cu regularitate”, acest lucru ar putea pune frână proiectului tău de schimbare. Dar dacă colegul tău vine în fiecare miercuri și te susține din punct de vedere social, acest lucru va accelera procesul de schimbare și îți va întări convingerea că vei reuși cu propriile eforturi.


Vrei să îți dezvolți eficacitatea personală și abilitățile de a face față provocărilor?

Vino la Workshop-ul de Reziliență persolog, un curs practic live online de 4 ore, în cadrul căruia:

  • Vei obține o evaluare personalizată cu noul Profil de Reziliență persolog (v. scurtă) cu analiza celor 10 factori de reziliență
  • Vei afla la ce nivel sunt abilitățile tale de reziliență și cum poți să le dezvolți
  • Vei primi sfaturi practice pentru a-ți crește eficiența și a preveni burn-out-ul

Vezi detalii aici!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *