10 factori de reziliență
Identifică cât de rezilient ești pe baza a 10 factori cheie
Ce îl deosebește pe prietenul care se pune pe picioare după ce afacerea lui dă faliment de cunoștința care nu-și poate relua viața după o situație similară?
Ce îl deosebește pe vecinul care te întâmpină mereu cu zâmbetul pe buze, în ciuda provocărilor, de colegul care își descarcă nervii pe colegi?
Este vorba de reziliență, adică flexibilitatea și tăria interioară a persoanei.
Întrebarea este: cum devine cineva rezilient? Reziliența unei persoane este înnăscută sau poate fi antrenată? Răspunsul este: ambele sunt adevărate. Există câteva trăsături de personalitate care sunt înnăscute și, de asemenea, unele care se dezvoltă prin educație.
Vestea bună este că anumite aspecte ale rezilienței pot fi dezvoltate pe tot parcursul vieții. În acest sens este foarte util să cunoști factorii individuali de reziliență, să identifici nivelul de dezvoltare actual al fiecărui factor și să decizi concret ce vrei să schimbi / să dezvolți.
Dar care sunt cei 10 factori de reziliență?
Modelul de Reziliență persolog® descrie 10 factori. Ți le prezentăm pe scurt aici:
1. Împăcare: Accepți trecutul și lucrurile care nu pot fi schimbate?
Mulți oameni întâmpină dificultăți în a accepta situațiile cu care se confruntă, dar este important să înțelegem că unele lucruri sunt de neschimbat și nu pot fi influențate de noi. Fie că este vorba de comportamentul semenilor noștri sau de evenimente din trecut. Acceptarea înseamnă să accepți ceea ce nu poate fi schimbat, chiar dacă este dificil. Acest lucru ne ajută să lăsăm trecutul deoparte și să ne îndreptăm spre viitor fără un “rucsac greu”.
2. Responsabilitate: Poți lua frâiele în propriile mâini?
Sunt conștient că numai eu sunt responsabil pentru acțiunile mele? Persoanele reziliente se simt responsabile pentru propriile gânduri și acțiuni. Există lucruri pe care pur și simplu nu le putem influența. Dacă mâine va fi o zi frumoasă, cu mult soare sau dacă va ploua cu găleata, nu depinde de noi. Ceea ce depinde însă în întregime de noi este modul în care reacționăm în cele din urmă la situația care s-a produs. Depinde de noi dacă ne luăm o umbrelă cu noi sau dacă trebuie să mergem prin ploaia rece. Dacă ne asumăm responsabilitatea pentru acțiunile noastre, atunci putem să ieșim din rolul de victimă și să vedem zona noastră de acțiune. În acest fel, ne putem influența în mod activ viața.
3. Eficacitate personală: Ai încredere în propria competență?
Eficacitate personală înseamnă să credem în noi înșine și în propriile noastre abilități și să fim convinși că putem depăși problemele sau provocările din viața noastră cu ajutorul competențelor noastre. “Cum pot să fac asta?” trebuie să devină “Pot să fac asta!”. Este important să fim, de asemenea, convinși de ceea ce facem pentru a face față provocărilor și nu pentru a le trăi pasiv.
4. Emoții pozitive: Poți influența în mod conștient propriile emoții?
Emoțiile pozitive eliberează în noi forțe nemaivăzute și ne pot face să ne dorim să dărâmăm orice obstacol. Apoi ne simțim pur și simplu foarte bine! Pe de altă parte, emoțiile negative pot umbri brusc tot ce este pozitiv și bun. Persoanele reziliente reușesc să nu se lase permanent antrenate de emoțiile negative și să permită emoții pozitive chiar și în situații dificile.
5. Controlul impulsului: Evaluezi primele impulsuri în loc să acționezi din reflex?
Există adesea momente în viața de zi cu zi în care ne vine să ne pocnim. Mulți oameni au de fapt tendința de a-și urma primul impuls și de a acționa din reflex. Cu toate acestea, este important să punem mai întâi sub semnul întrebării aceste impulsuri, astfel încât să ne putem controla în mod conștient reacția la anumiți factori declanșatori și să prevenim izbucnirile emoționale pe care, de obicei, le regretăm ulterior. În acest fel, reducem tensiunile cu semenii noștri și putem trece mai calm prin viață.
6. Optimism realist: Cât de încrezător și optimist ești cu privire la viitor?
Factorul “optimism realist” se referă la concentrarea asupra aspectelor pozitive ale unei situații, fără a ignora eventualele dificultăți sau probleme. În acest fel, putem preveni o euforie nesănătoasă care nu ține cont de circumstanțele reale și putem privi pozitiv în continuare. Acesta este un bun factor de protecție pentru sănătatea noastră mintală. Persoanele cu o atitudine optimistă se simt mai bine, deoarece își fac mai puține griji în general decât cele care sunt mai pesimiste.
7. Orientare spre soluții: Ai convingerea că orice problemă are o rezolvare?
Este vorba de a pune în discuție problemele și de a epuiza toate posibilitățile care există pentru a găsi soluții creative. Chiar dacă planul A nu funcționează, ar putea merge mai departe cu planul B sau C – eventual chiar și cu planul D. Persoanele orientate spre soluții își stabilesc obiective clare și se gândesc cu atenție la modul în care le pot atinge. În mod ideal, ei iau în considerare și dificultățile care le-ar putea sta în cale în drumul spre obiectiv. În acest fel, ei nu sunt ușor de abătut de la drum.
8. Sprijin social: Ai relații de încredere?
Pe cine pot suna la ora 4 dimineața când am nevoie de ajutor urgent? Relațiile sociale ne satisfac nevoia fundamentală de atașament, protecție și siguranță. Așadar, o rețea socială stabilă are un efect pozitiv asupra noastră ca ființe umane. Dacă știm că ne putem baza pe familie și pe prieteni și că îi putem suna în caz de urgență, chiar și în mijlocul nopții, atunci suntem mai bine poziționați în situații de criză, deoarece nu suntem singuri. Atunci când putem împărtăși grijile, temerile și greutățile, povara este mai ușoară.
9. Analiza cauzelor: Analizezi situațiile și identifici cauzele problemelor?
Analiza cauzală descrie abilitatea de a analiza situații dificile și de a identifica corect motivele pentru care acestea s-au produs. Această analiză obiectivă a unei situații ne ajută să evităm să facem aceleași greșeli la nesfârșit și să ne irosim energia pe lucruri care oricum nu pot fi schimbate.
10. Empatie: Te poți pune în locul celorlalți din punct de vedere emoțional?
Pot să mă pun în pielea altora? Le înțeleg eu bucuria, tristețea sau furia? Persoanele empatice reușesc să găsească cuvintele potrivite și să reacționeze în mod adecvat în funcție de situație. Acestea pot înțelege mai bine acțiunile altor persoane și pot empatiza cu nevoile acestora. Acest lucru le permite să modeleze în mod activ relațiile și nu numai să gestioneze mai bine conflictele, ci uneori chiar să le prevină.
Sursa: persolog.de
Vrei să identifici nivelul factorilor tăi de reziliență, să afli punctele tari și ce poți îmbunătăți?
Vino la Workshop-ul de Reziliență persolog, un curs practic live online de 4 ore, în cadrul căruia:
- Vei obține o evaluare personalizată cu noul Profil de Reziliență persolog (v. scurtă) cu analiza celor 10 factori de reziliență
- Vei afla la ce nivel sunt abilitățile tale de reziliență și cum poți să le dezvolți
- Vei primi sfaturi practice pentru a-ți crește eficiența și a preveni burn-out-ul