Mentalitate de învins sau de învingător – tu pe care o alegi?

Cei mai mulți oameni pe care îi cunosc trăiesc cu această mentalitate de învins și nu de învingător. Probabil și tu ai întâlnit câțiva sau poate așa sunt unii dintre prietenii tăi (e timpul să-ți faci prieteni noi :D). Tipul acesta de oameni sunt în general cei care au uitat cine sunt și s-au resemnat cu situațiile sau dezamăgirile pe care le-au întâmpinat de-a lungul anilor. E foarte ușor să ajungi să trăiești cu o astfel de mentalitate, deoarece dacă nu ești atent va veni foarte natural.

Cred însă că cel mai mare regret pe care îl poate avea un om vreodată e ca la sfârșitul vieții să-și dea seama că a trăit cu mentalitatea de supraviețuitor și a ratat oportunități, vise, obiective neatinse, care i-ar fi putut schimba viața într-un mod extraordinar.

Trăind cu o astfel de mentalitate ești împiedicat să-ți descoperi adevăratul potențial, să dezvolți abilitățile cu care ai fost înzestrat și într-un final să îți îndeplinești scopul pentru care ai fost creat. Dacă până acum ai simțit că ai trăit cu o astfel de mentalitate, nu e târziu să faci ceva în direcția asta. Ia decizia ca de azi să începi să gândești asemenea unui învingător. 

În cartea sa ”Cele 7 deprinderi ale oamenilor eficace” Stephen Covey vorbește despre una dintre deprinderile pe care o au oamenii eficace, și anume aceea de a începe cu gândul la final. Ce înseamnă asta mai exact? În carte, el spune că toate lucrurile sunt create de 2 ori, o dată în mintea noastră și o dată în lumea reală. Ce se crează fizic e rezultatul a ceea ce s-a creat deja în mintea noastră, la fel cum nu ne apucăm să construim o casă decât după ce am făcut planul. Așa că înainte să realizezi orice, trebuie întâi să o vizualizezi în mintea ta. Imaginează-ți viața așa cum ți-o dorești, cariera la care aspiri, familia sau căsnicia pe care ți le dorești. Toate se întâmplă întâi în mintea ta. Așa că, începe întotdeauna cu gândul la final. 

Îți spuneam că e mult mai ușor și natural să trăiești cu o mentalitatea de victimă. De ce? Deoarece ai nevoie de curaj și încredere să visezi mare. Cei mai mulți oameni lasă frica și îndoiala să îi paralizeze și astfel nu mai pot gândi clar. Inspirația se stinge, apare frica și nesiguranța și ușor-ușor se instalează resemnarea.

Omul cu mentalitatea de învingător însă abordează diferit situația. Conștientizează frica, luptă cu gândurile negative și începe să facă un plan de bătaie. E important însă să conștientizezi că frica nu e întotdeauna un aspect negativ. Dacă stăm să ne gândim, e cea care ne ajută să ieșim din zona de confort, să căutăm curajul și puterea de a acționa. Aici este diferența dintre un om cu mentalitate de supraviețuitor și unul cu o mentalitate de învingător. 

Ei bine, totul sună frumos în teorie, dar vreau să afli și în mod practic cum să dobândești acea mentalitate de învingător și să folosești timpul, abilitățile și capacitățile tale la potențialul lor maxim. Nu am rezolva mare lucru dacă totul ar rămâne la nivel teoretic.

Sunt câteva arii la care ar trebui să începi să lucrezi imediat. În primul rând:

1. Fii disciplinat!

Într-unul dintre podcasturile sale pe tema leadershipului, Craig Groeschel spunea că:

”Discipline is choosing what we want MOST over what we want NOW.”

Asta înseamnă că a fi disciplinat nu e tocmai foarte ușor sau nu vine natural, dar te asigur că nici ceva imposibil de atins. 

Disciplina cuprinde toate instrumentele de bază pe care trebuie să le folosim pentru a face față obstacolelor și provocărilor. În orice domeniu ai fi, dacă nu aplici disciplina îți va fi aproape imposibil să realizezi ceva. 

A aspira să fii de succes într-un domeniu, de multe ori poate fi frustrant pentru că viața aduce multe greutăți. Dar cu fiecare obstacol, găsești o oportunitate de creștere, dezvolți mai multă reziliență și implicit devii mai puternic. De aceea disciplina este atât de importantă. Te ajută să mergi mai departe chiar și atunci când simți că toate sunt împotriva ta. 

Disciplina te face mai răbdător în ciuda frustrărilor, mai echilibrat, te motivează să lucrezi mai mult chiar dacă uneori rezultatele nu se văd imediat, mai punctual, mai organizat. Amintește-ți că disciplina te ajută să alegi ceea ce vrei cu adevărat pe termen lung în ciuda a ceea ce vrei pe moment. 

2. Muncește în mod perseverent!

Care crezi că e diferența între un om talentat și un om de succes? Munca. Cei care au o mentalitate de învingător știu că nu e destul să fii talentat, dacă nu muncești îndeajuns. Cu siguranță am auzit vorbe de genul ”munca bate talentul”. Și sunt adevărate. Munca continuă e cea care te va ajuta să fii un om de succes. De multe ori poate ai văzut oameni extrem de talentați, dar din cale afară de leneși. Sau oameni nu atât de talentați într-un anumit domeniu, dar foarte motivați și muncitori. Ei bine, cei care sunt dispuși să muncească destul, la un moment dat vor descoperi că așa își dobândesc și slefuiesc talentul.

Generația tânără tinde să creadă că găsirea unor scurtături este o modalitate inteligentă de a lucra și de a avea parte de succes. Dar să știi că a lucra într-un mod inteligent nu e altceva decât a lucra continuu într-un mod inteligent. Munca inteligentă și munca continuă nu sunt contradictorii. Munca continuă însă va fi mereu răsplătită.

3. Află și urmează-ți scopul!

Pentru a-ți găsi scopul pentru care ai fost creat e nevoie de timp, răbdare și mult efort. Dar a-ți găsi scopul este crucial pentru a fi o persoană de succes, pentru a ști că poți să contribui și până la urmă pentru a vedea clar că viața ta prosperă și că se îndreaptă în direcția pe care ți-o dorești.

Sunt nenumărate studii științifice din ultimii ani care au dovedit că pentru millennials factorul determinant de la locul de muncă este să simtă că fac ceea ce le aduce împlinire și nu neapărat salariul pe care îl primesc. Ceea ce nu scoate altceva în evidență decât faptul că e nevoie să aflăm scopul pentru care am fost creați. 

Gândește-te la lucrurile care te pasionează, meditează asupra activităților sau ideilor care te ajută să uiți de timp și telefon, descoperă personalitatea ta, notează lucrurile care îți aduc bucuria autentică și prin care te simți împlinit. Sunt modalități mici, dar eficiente prin care vei descoperi scopul tău. Creează chiar și un vision board, dacă crezi că te va ajuta.

E foarte ușor să ne lăsăm acaparați de tumultul zilei și să pierdem focusul de pe lucrurile importante pe termen lung. Nu uita însă că întotdeauna poți să alegi cum să acționezi și cum să reacționezi la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Să vezi problemele ca pe oportunități din care să înveți sau te resemnezi și să fii mereu victimă.

Amintește-ți că ai fost creat să fii un învingător și nu un învins!


This image has an empty alt attribute; its file name is Madalina-Usvat-1024x1024.png


Scris de Mădălina Ușvat, Specialist Marketing, Persolog România 

Surse:

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *