Sunt așa cum sunt sau mă pot schimba?
Modelul de Personalitate persolog te ajută să fii mai conştient de tine îsuţi şi de cei din jur. Totuşi ideea e să nu te rezumi doar la clasificarea oamenilor după cele 4 stiluri comportamentale.
Recunoașterea propriilor tendințe comportamentale și cele ale altora este primul pas. Utilizarea lor în mod constructiv este următorul: Cum pot oamenii îmbunătăți cooperarea fără a renunța la cine sunt ei? Cum poți lucra eficient împreună cu ceilalți și să obții rezultate direcționate cu mai puţine divergenţe? Acestea sunt, de fapt, întrebări care ar trebui să te pună pe gânduri. Ele ne duc rapid cu gândul la un punct foarte de bază: Suntem așa cum suntem sau ne putem schimba? În mod paradoxal, cei mai mulți oameni se așteaptă ca “ceilalți” să se schimbe, dar ei înșiși nu sunt pregătiți să facă acest lucru.
De exemplu, dacă tu ai o personalitate dinamică şi deteminată, vei merge să îţi ceri iertare de la dl Ștefan, de la departamentul de contabilitate, o persoană pedantă și conştiincioasă. Oricum, imediat ce vei avea nevoie de nişte estimări din partea lui pentru un proiect important, el va folosi din nou explicaţia lui obişnuită: „Vom încerca să le obţinem cât de repede se poate, dar prima dată am nevoie de formularul de cerere completat și semnat.” În acest moment, cel mai probabil vei reacționa la fel de nerăbdător ca data trecută.
Dacă domnul Ștefan în departamentul de contabilitate ar fi fost doar puţin mai “pedant” și ar reacționa doar puţin mai repede, totul ar fi în regulă. Din punct de vedere al domnului Ștefan, totul ar fi perfect dacă alții ar planifica lucrurile mai devreme ca el să aibă timpul necesar pentru efectuarea procedurilor.
Imaginează-ți pentru un moment următoarele două scenarii:
- Tocmai ai finalizat cu succes un proiect important: ai dobândit un client cheie, ai convins conducerea cu privire la o idee, ai atins obiectivul anual… Ești foarte optimist că planul curent va fi de succes. Intri în biroul domnului Ștefan să îi ceri raportul de care ai nevoie cât mai curând posibil, pentru proiect:
- Cum va decurge conversaţia? Cum vei acționa?
- Cum va reacționa d-l Ștefan? Cum vei aborda o reacţie dezinteresată?
- Tocmai ai suferit o înfrângere – un client important a reziliat contractul în mod neașteptat, conducerea continuă să fie împotriva unuia dintre ideile tale, iar bonusul tău din anul acesta a fost trecut cu vederea… Ești obosit şi într-o stare proastă. Tot ce dorești acum este să primești noul proiect, care să se deruleze mai bine. Intri în biroul domnului Ștefan să îi ceri raportul de care ai nevoie cât mai curând posibil, pentru proiect:
- Cum va decurge conversaţia? Cum vei acționa?
- Cum va reacționa d-l Ștefan? Cum vei aborda o reacţie dezinteresată?
Este posibil ca în primul scenariu să ai răbdare și să fii prietenos, totuşi pregătește-te un pic mai mult pentru întâlnirea cu d-l Ștefan, având în vedere că ştii cum este el şi încearcă să ajungi la un acord, care să fie bun pentru ambele părţi. Și pentru că, în al doilea scenariu ai reacţionat morocănos și ai acţionat sub presiune, este foarte probabil ca d-l Ștefan să reacționeze la rândul lui cu încăpățânare.
Binecunoscutul psiholog Kurt Lewin a fost printre primii specialişti din domeniu, care a atras atenția asupra faptului că, comportamentul uman nu este doar o reflexie a caracterului nostru, ci şi rezultatul unei interacțiuni între personalitatea noastră și mediul nostru. Noi nu suntem pur și simplu “aşa cum suntem”; mai degrabă comportamentul nostru este rezultatul unei interacțiuni complexe, în care omologul nostru și situația noastră actuală joacă un rol important.
Acest lucru nu este ceva nou pentru unii:
- “Ar trebui să vedeţi şeful meu de la clubul de tenis! E o persoană diferită acolo!”
- “Colega mea, doamna Ioana, de obicei este destul de drăguţă, dar în ultima vreme, când eram sub presiune, ea a acționat total diferit ca şi cum, prietenia nici nu ar mai exista.”
Auzi astfel de observaţii mereu, în viaţa de zi cu zi. Oamenii reacționează la mediu și îşi adaptează comportamentul lor. Profilul de Personalitate persolog dezvăluie nu numai imaginea de sine publică, dar şi cea personală:
- Imaginea de sine publică se referă la modul în care ne exteriorizăm, ceea ce noi considerăm adecvat în mediul nostru profesional sau în viața privată, deoarece acest comportament corespunde așteptărilor sociale.
- Imaginea de sine personală se referă la reacţia spontană, atunci când suntem sub presiune. În aceste reacții convingerile personale și emoțiile noastre predomină mai puternic.
Conștientizarea acestor tendințe comportamentale în diferite situații, ne oferă punctul de pornire pentru un proces de schimbare: de la ”așa sunt eu” spre ”cum pot adapta comportamentul meu?”. Astfel vom îndeplini mai bine așteptările mediului, vom colabora mai ușor cu alții și vom avea parte de mai mult succes atât pe plan profesional cât și personal.
Dacă îți dorești să afli care sunt tendințele tale comportamentale în diferite situații și ce stil de personalitate ai, te invităm să completezi chestionarul persolog online şi în câteva minute vei primi un raport de evaluare personalizat! Comandă raportul tău aici!