Ce crezi despre tine însuți?
De ce să-ți evaluezi convingerile?
Îți sună cunoscută una dintre aceste propoziții: “Nu sunt suficient de bun”, “Nu am voie să fac greșeli”, “Trebuie să fac întotdeauna totul de unul singur”? Te-ai gândit vreodată la asta sau ai auzit-o de la cineva din mediul tău?
Fără să știe, majoritatea oamenilor poartă cu ei astfel de convingeri negative. Foarte puțini oameni își dau seama cât de mult ne afectează stima de sine, percepția de sine și, în cele din urmă, viața și relațiile noastre. Vestea bună este că poți schimba acest lucru. Aici poți afla cum.
Dar ce sunt convingerile?
Convingerile sunt propoziții pe care le repeți în mod constant până când le internalizezi. Acestea sunt presupunerile noastre interioare de bază și credințele noastre profunde. Noi le considerăm adevărate și trăim în conformitate cu ele. Prin intermediul convingerilor pozitive, adoptăm un nou mod de gândire care ne motivează și ne poate spori încrederea în noi înșine – dar acestea au, de asemenea, o influență puternică asupra acțiunilor noastre. Pentru că propozițiile pe care le auzi sau le gândești tot timpul începi să le crezi la un moment dat. Acest lucru poate avea un efect pozitiv sau negativ asupra noastră și a calității vieții noastre.
De unde provin de fapt aceste convingeri?
Aceste convingeri profunde care ne influențează atât de puternic rezultă din copilărie și din experiența noastră de viață. Ceea ce auzeai de la părinți, de la prieteni sau, în general, de la oamenii din jurul tău, este posibil să fi internalizat în mod automat, fără să-ți dai seama. Experiența ta de viață și experiențele din copilărie îți modelează percepția și ceea ce crezi că este corect.
Ce tipuri de convingeri există?
Este foarte important să fim conștienți de faptul că există convingeri pozitive, dar și negative, și că acestea ne pot influența puternic. Pentru a face acest lucru, este important să știm cum să le recunoaștem:
Convingerile negative ne împiedică să ne dezvoltăm personal, să ne recunoaștem punctele forte și să ne realizăm potențialul. Ele ne încetinesc și ne reduc stima de sine. Prin urmare, ai mai puțină încredere în tine și te îndoiești de tine însuți.
Exemple:
“Nu sunt suficient de bun”
“Nu am voie să fac greșeli”
“Întotdeauna trebuie să fac totul singur”
“Trebuie să-i impresionez pe alții cu ideile mele”
“Când mă emoționez, așa îmi arăt slăbiciunile”.
Convingerile pozitive pot avea un efect aproape magic asupra noastră și a creierului nostru, cu condiția să fii dispus să schimbi ceva. Ei vă pot inspira și vă pot ajuta în drumul spre obiectivele și dorințele dumneavoastră.
Exemple:
“Sunt valoros”
“Nu sunt perfect și asta e bine”
“Am grijă de mine și de nevoile mele”
“Merit să fiu fericit”
“Sunt mândru de mine”
Cum îți poți influența convingerile?
Acum este rândul tău: Chiar dacă la început te simți ciudat, scrie-ți propoziții precum “Sunt bine așa cum sunt” sau “Sunt frumoasă” sau chiar spune-le cu voce tare în fața oglinzii. Acesta este un prim pas spre stabilirea unor convingeri pozitive. Vei vedea: Merită să înlocuiești convingerile negative cu afirmații pozitive!
Și nu îți face griji: chiar dacă la început îți este greu să-ți spui “Da!” în acest fel, continuă să o faci. În curând vei putea observa o schimbare atunci când aceste afirmații pozitive se vor ancora în inima ta și vor înlocui pas cu pas convingerile negative.
Sursa: persolog.de
Evaluează-ți convingerile și abilitățile cu Profilul de Reziliență persolog (versiunea scurtă), instrument practic cu baze științifice. Vei obține analiza celor 10 factori de reziliență – trei convingeri și șapte abilități.
Astfel vei afla exact care sunt domeniile din viața ta, care necesită dezvoltare, și vei obține sfaturi personalizate pentru a deveni mai rezilient și mai performant, și pentru a face față mai bine schimbărilor, provocărilor și crizelor din viață.
Dacă vrei să îi ajuți și pe cei din jur în reevaluarea convingerilor și dezvoltarea rezilienței, vino la Certificarea în Modelul de Reziliență persolog!
Va fi un curs live online, interactiv, în cadrul căruia vei învăța concepte practice, vei primi instrumente de evaluare și dezvoltare validate științific și un program de training de reziliență ”la cheie”, pe care îl poți livra colegilor sau clienților tăi!