Nuanțele stilului comportamental Influent

La crearea Modelului de Personalitate DISC, John Geier s-a bazat pe cercetările lui William Marston. Conform lui Marston, personalitatea se poate defini prin patru factori de energie (motivații subconștiente). Pe unul dintre acești factori de energie l-a numit forță motrică, inițiere (inducement), caracterizat prin dorința de recompensă, preocupare față de apariție, împărțirea puterii, exprimarea iritabilității și punere în lumină a propriei persoane.

Profesorul Geier a denumit această tipologie cu termenul ”Influent”, persoană cu inițiativă și influență, iar pe baza cercetărilor sale a descris mai multe nuanțe ale acestui stil comportamental.

I

Tipul Influent poate transforma cu ușurință evenimentele plictisitoare în unele captivante, și este caracterizat cel mai bine de termenul ”Animator”. Are un impact mare asupra audienței, fiindcă folosește bine instrumentele comunicării verbale și nonverbale. Îi place să fie în lumina reflectoarelor și în centrul atenției altora. Încurajează oamenii să-și exprime opinia, iar în luarea deciziilor tinde spre căutarea consensului.

I + S

Din combinația stilurilor comportamentale Influent și Stabil rezultă o tipologie denumită ”Conciliator”, care abordează oamenii cu simpatie și înțelegere și este foarte atent la nevoile lor. Menține firul discuției, în același timp este foarte bun ascultător, și – dacă timpul permite – discută mult despre convingerile sale personale. Este structurat, dar nu e preocupat de detalii, preferă sarcinile care necesită răbdare și asumarea responsabilității pentru un proiect.

I + S + C

Când o persoană prezintă combinația stilurilor Influent, Stabil și Conștiincios, o putem descrie cel mai bine prin termenul ”Practician”. Îi place să-și viziteze prietenii, totuși deseori menține distanță emoțională față de cei din jur. Inițiază discuții cu ușurință și trage concluzii repede cu privire la cunoștințe noi. De obicei folosește un limbaj de exprimare a opiniei și poate părea că explică în stil parental.

Îi place să organizeze și să coordoneze activitățile altora, și are succes atât în vânzări, cât și în consultanță, datorită comunicării emoționale. Este mai mult analitic decât intuitiv, este curios de dispozitive și teorii noi, iar problemele le abordează într-o manieră pragmatică.


Scris de: Kulcsar Viktoria & Peter – Master Traineri persolog

Ai mai completat un profil DISC, dar nu ești sigur că rezultatele reflectă realitatea? Încearcă Profilul de Personalitate persolog, care pe lângă cele 4 stiluri de bază, descrie tiparul tău comportamental și oferă o analiză nuanțată despre tendințele tale într-un anumit mediu.

Sursa: Lothar Seiwert & Friedbert Gay (2016) ABC-ul Personalității – 4 tipuri de oameni pe care trebuie să îi cunoști

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *