Nuanțele stilului comportamental Dominant

Un profil comportamental cu bază științifică oferă posibilitatea ca după completarea chestionarului să obținem rezultate complexe, ceea ce înseamnă că sunt descrise mai multe tipare comportamentale în mod nuanțat.

Majoritatea persoanelor care cunosc Modelul DISC pot enumera cu ușurință trăsăturile principale ale stilurilor Dominant, Influent, Stabil și Conștiincios. Dar oare ar putea descrie și combinațiile acestora? Într-adevăr, în unele tipare comportamentale apare nu doar un singur factor, ci doi sau chiar trei. Dar cum se manifestă aceste diferențe de nuanță?


D

Persoanele care manifestă doar stilul comportamental Dominant într-un mediu anume, de exemplu la locul de muncă, probabil se bucură când pot rezolva situații dificile. Îi putem numi ”luptători”, fiindcă reacționează rapid, hotărât și depășesc obstacolele din calea lor. Le place să profite de oportunități, să seteze priorități și să tragă la răspundere oamenii din jur pentru faptele lor. În comportamentul lor se manifestă doar trăsăturile stilului Dominant, celelalte trei stiluri nu sunt vizibile celorlalți.


D + I

Dacă stilul comportamental Dominant se asociază cu stilul Influent, va afișa trăsături diferite. Aceste persoane pot fi descrise cel mai bine prin termenul ”fruntași”, deoarece caută să se evidențieze mai degrabă în grup, decât să se piardă în mulțime. Le place să motiveze oamenii și stabilesc un ritm alert. Lucrează independent și își pot îndeplini sarcinile fără indicații. Cei din jur observă în comportamentul lor atât stilul Dominant cât și cel Influent.


D + I + C

Dacă stilul Dominant este combinat nu doar cu cel Influent, dar și cu cel Conștiincios, obținem caracteristici diferite. Acest tipar poate fi descris cel mai bine prin termenul „negociatori”, fiindcă persoanele cu acest stil se pot exprima foarte bine și își conving audiența folosind o expresie facială pozitivă. Le plac procedurile și metodele noi, sunt capabili să analizeze și să aleagă ideile cele mai bune, pe care le implementează în sistemele existente. Celor din jur le este dificil să identifice factorul cel mai pronunțat în comportamentul lor, deoarece uneori afișează cel dominant, alteori cel influent sau cel conștiincios.

Bineînțeles chiar și tiparele combinate diferă prin intensitatea factorilor, ceea ce face posibilă o interpretare personalizată a rezultatelor. Astfel când descriem oamenii, nu suntem limitați la patru factori comportamentali, ci putem discuta despre nuanțe: 20 de tipare observabile și nenumărate variații de intensitate. Acest lucru ne ajută să adaptăm serviciile de consultanță sau instruire la nevoile clienților.


Ai mai completat un profil DISC, dar nu ești sigur că rezultatele reflectă realitatea? Încearcă Profilul de Personalitate persolog, care pe lângă cele 4 stiluri de bază, descrie tiparul tău comportamental și oferă o analiză nuanțată despre tendințele tale într-un anumit mediu.

Scris de: Kulcsar Viktoria & Peter – Master Traineri persolog

Sursa: Lothar Seiwert & Friedbert Gay (2016) ABC-ul Personalității – 4 tipuri de oameni pe care trebuie să îi cunoști

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *