Cum să depășești orice criză cu putere interioară

Îi cunoști pe acei oameni care par să treacă prin viață cu un scut protector? Atunci când crizele sau loviturile sorții îi abat de la curs, ei reușesc totuși să meargă mai departe, presiunea și stresul nu îi doboară, ci îi fac mai puternici. În timp ce alți oameni sfârșesc în depresie, dependență sau epuizare, ei rămân sănătoși. Sunt rezistenți. Această rezistență are un nume: reziliență.

Ce este reziliența?

Un cuvânt care a devenit din ce în ce mai la modă în ultimii ani. Pe scurt, reziliența înseamnă rezistență interioară și flexibilitate. Acest lucru nu înseamnă că persoanele reziliente nu suferă niciodată eșecuri sau că nu le pasă de dificultăți și provocări. Dar au resursele și abilitățile necesare pentru a-și reveni în ciuda circumstanțelor nefavorabile. Ei știu cum să facă față eșecurilor și cum să se bazeze pe punctele forte și abilitățile lor pentru a continua. 

Cele 4 arii principale ale rezilienței

Cum știi dacă o persoană este rezilientă sau nu? Reziliența constă în mai mulți factori diferiți. Nu există o opinie uniformă cu privire la câți și care factori contează ca fiind reziliență. Dar factori similari sunt menționați din nou și din nou. Printre aceștia se numără optimismul realist, emoțiile pozitive, împăcarea sau orientarea spre soluții. Profilul de Reziliență persolog® descrie 10 factori care au fost dezvoltați pas cu pas. Acești 10 factori pot fi împărțiți în 4 arii: acceptare, emoție, orientare și înțelegere. Dar ce se află în spatele lor?

1. Acceptare – să te accepți pe tine și viața ta

Acceptarea înseamnă să fii împăcat cu ceea ce nu poate fi schimbat sau cu trecutul tău. Pentru unii oameni este ușor din fire să accepte viața și pe ei înșiși așa cum sunt. Ei cred în ei înșiși și în ceea ce este bun în viață. Își asumă responsabilitatea pentru viața și deciziile lor. Dar ei, totodată pot accepta dacă ceva nu poate fi schimbat. Aceștia au încredere că fiecare eveniment conține și aspecte pozitive.

Ce ar trebui să accepți, dar nu ești încă gata să o faci?

2. Emoție – gestionarea emoțiilor într-un mod conștient

Cum îți gestionezi emoțiile? Îi lași să te conducă? Sau poate nu le permiți deloc? Capacitatea de a-ți controla emoțiile, dar și de a fi conștient de ele și de a permite manifestarea lor este fundamentală pentru reziliență. Capacitatea de a crea emoții pozitive în interiorul tău este o abilitate importantă care te ajută să treci prin viață mai mulțumit.

În ce situații simți că emoțiile te trag în jos?

3. Orientare – găsirea direcției și a susținerii

Sprijinul social este considerat unul dintre factorii cruciali pentru bunăstarea mintală. Atunci când o persoană știe că se poate baza pe familia și prietenii săi, ea este mai în măsură să facă față stresului și emoțiilor negative, cum ar fi anxietatea și deznădejdea. Capacitatea de a găsi soluții pentru sine și un optimism realist ajută, de asemenea, la orientarea în viață și, astfel, la o mai mare reziliență. 

Pe cine te poți baza 100%?

4. Înțelegere – evaluarea comportamentului și a situațiilor

Ai și tu acel prieten care observă imediat când ceva nu este în regulă? Cine poate vedea direct în inima ta? El sau ea este probabil foarte empatic(ă). Empatia este capacitatea și dorința de a înțelege alte persoane. Te ajută să alegi cuvintele potrivite și să reacționezi în mod adecvat. Acest lucru îți permite să ghidezi situațiile și să modelezi relațiile. Cu toate acestea, nu este important doar să înțelegem oamenii, ci și să fim capabili să interpretăm situațiile. Cum? Din ce motiv? Dacă afli de ce ai ajuns într-o anumită situație, poți evita greșelile în viitor. Devine clar ce ai de făcut astfel punând energia în lucruri pe care le poți schimba. 

Gândește-te la o provocare actuală din viața ta. Care sunt cauzele și ce legătură au acestea?

Dezvoltarea rezilienței

Poate te întrebi dacă ești sau nu rezilient. Nu contează cât de puternică este această abilitate în tine, o poți dezvolta. Nu se va întâmpla peste noapte, dar poți să o faci! Cel mai bine este să începi cu un singur factor de reziliență. Reflectă asupra domeniilor în care dorești să te dezvolți în continuare.

Reziliența te ajută să faci față situațiilor dificile și crizelor. Și nu numai că îți poți crește propria rezistență, dar îi poți ajuta și pe ceilalți să facă același lucru. Dacă asta este exact ceea ce vrei să faci și ești pasionat de sprijinirea altor oameni, atunci instruiește-te în acest domeniu. Este o investiție în întreaga ta viață, pentru că reziliența te ajută nu doar în fața provocărilor, ci și în viața de zi cu zi.

Sursă: persolog.de


Te invităm la un nou Workshop de Reziliență persolog, un curs practic live online, în cadrul căruia:

  • Vei obține o evaluare personalizată cu noul Profil de Reziliență persolog (v. scurtă)
  • Vei afla la ce nivel sunt abilitățile tale de reziliență și cum poți să le dezvolți
  • Vei înțelege elementele cheie ale Modelului de Reziliență persolog: 4 arii principale și 10 factori
  • Vei parcurge 3 exerciții practice pe care le poți implementa în activitatea ta

Vezi detalii aici!

rezilienta


Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *