Editură. Academie. Consultanță HR

Cum să te reinventezi pe timp de criză?

14.05.2020 persolog 0
Cum să te reinventezi pe timp de criză?

Doar pentru că azi totul merge bine în viața ta, asta nu înseamnă că va fi pentru totdeauna așa. Pot apărea nenumărate evenimente neprevăzute: pierderea business-ului, pierderea cuiva drag, sau o boală, etc. 

Cu alte cuvinte, la orice pas putem fi luați pe nepregătite. De aceea, fiecare experiență ne determină să facem pași spre a ne reinventa și a ne adapta.

Perioada aceasta sigur ne-a lăsat cu foarte multe întrebări legate de viitorul nostru. Cum va arăta viața peste 6 luni, 1 an, 3 ani având în vedere contextul în care ne aflăm? 

Cei mai mulți dintre noi când ne gândim la viitor, vrem să știm ce va fi cu certitudine pentru că vrem să controlăm tot ceea ce se întâmplă. De multe ori vrem să știm direct destinația, rareori ne întrebăm cum va fi și drumul. Unii și-au pierdut locurile de muncă, alții urmează și sunt dezorientați total, unii încearcă să se adapteze, dar procesul este greoi.

”Efortul își arată roadele după ce o persoană refuză să se oprească.” – Napoleon Hill

De aceea e important să ne punem întrebarea: Cum putem să ne reinventăm și să ne dezvoltăm pe timp de criză? Ce abilități trebuie să dezvoltăm ca să putem face față?

1. Îndrăznește să ceri ajutor! Indiferent de statutul tău social sau de poziția ta la ora actuală, învață să ceri ajutor la momentul potrivit, persoanei potrivite. Te-ai împotmolit, e foarte în regulă să ceri ajutor. De multe ori, acesta nu se rezumă doar la partea financiară. Poate ai nevoie să-ți aduni gândurile și să pui câteva idei cap la cap ca să vezi de unde să începi. Îndrăznește să ceri ajutor, să fii vulnerabil în fața persoanei potrivite: un prieten, o cunoștință, un mentor, cineva din familie. Fă-o fără ezitare! Am fost creați să trăim în comunitate, să fim alături unii de ceilalți. Sfatul din partea unei persoane căreia îi pasă cu adevărat de tine, cu siguranță te va scoate din impas. 

2. Ieși din zona ta de confort! Cineva spunea că obișnuința este una din cele mai mari forțe din univers, deoarece ea face parte din natura noastră. A ieși din zona ta de confort înseamnă să ai parte de experiențe noi, să cunoști și alt fel de oameni. Aceasta nu poate decât să te facă mai puternic, mai rezilient, mai încrezător în ceea ce poți face pe plan personal și profesional.  Fii deschis la opțiunea de a încerca metode noi de a aborda situații și oameni, moduri noi de a îndeplini sarcini, dacă vezi că cele cunoscute nu mai funcționează! Privește lucrurile dintr-o altă perspectivă!

3. Dezvoltă ceea ce ai! În această perioadă majoritatea dintre noi simțim că am luat o pauză. E momentul ca să dezvoltăm abilitățile cu care am fost înzestrați și să le perfecționăm. De prea multe ori ne concentrăm pe ceea ce nu avem și tindem să credem că nu suntem capabili să îndeplinim anumite sarcini. Prea puțin ne gândim la potențialul pe care îl putem dezvolta. Modelul de Personalitate persolog se axează pe identificarea și dezvoltarea punctelor tale forte. Acest proces stă la baza succesului, a te cunoaște pe tine, pe cei din jurul tău și a-ți adapta comportamentul indiferent de situația în care te afli. Nu știi cum să te reinventezi în perioada de criză? Descoperă despre tine mai multe. Află care sunt punctele tale forte, află în ce domeniu poți să le aplici. În acest sens te pot ajuta postările noastre DISC Tips inspirate din cartea ABC-ul Personalității cu sfaturi pentru fiecare stil comportamental (Dominant, Influent, Stabil și Conștiincios).

4. Practică gratitudinea! Nu altceva decât să te concentrezi pe partea plină a paharului. Învață să fii mulțumit pentru lucrurile pe care deja le ai. De multe ori nu știm să apreciem lucrurile pentru că ne-am obișnuit prea mult cu ele și le luăm de-a gata. În vremurile acestea când mulți și-au pierdut locul de muncă, e un privilegiu dacă poți lucra de acasă. Așa că enumă zilnic lucrurile pentru care ești mulțumitor. Nu doar că vei simți mai multă bucurie, dar nivelul tău de stres va fi redus și vei putea în schimb să te gândești la lucrurile pe care poți să le schimbi.

5. Creează un plan/viziune pentru viața ta! Dacă momentan te simți blocat, vestea bună e că poți să treci peste asta. O metodă eficientă pe care ai putea s-o aplici ca să te pregătești pentru perioada de după criză, e să-ți creezi un plan. Cum vei vrea să arate viața ta post CoVid-19? Cu siguranță sunt lucruri pe care vrei să le schimbi, oameni de care să te apropii mai mult sau relații pe care vrei să le închei, abilități pe care vrei să le șlefuiești, jobul mult visat pentru care vrei să te pregătești, etc. Scrie pe hârtie pașii pe care vrei să îi parcurgi, e un exercițiu eficient de a te pune în starea aceea de încântare.

6. Regândește-ți afacerea! Dacă ai un business, aceasta este o perioadă foarte bună de planificare și dezvoltare. Ce obișnuia să funcționeze, acum nu mai merge. Cele mai multe afaceri au suferit mari schimbări pe fondul acestei pandemii. Însă o metodă eficientă de reinventare a unui business este reorientarea. Dacă produsele pe care obișnuiai să le vinzi nu mai au așa de mare succes, încearcă să abordezi alte nișe, să introduci altele noi de actualitate, să păstrezi legătura cu clienții tăi, să încerci să îi ajuți. Această abordare îți va sluji mult pe termen lung și te va ajuta să treci peste perioada de criză. Ar fi o greșeală să așteptăm să ne întoarcem la ceea ce a fost, la vechiul normal. Trebuie să ne adaptăm la noua realitate. Realitatea de acum vine cu alte cereri și provocări. Pentru a supraviețui sau mai mult, pentru a înflori, trebuie să ne adaptăm și să răspundem pozitiv acestora. Începe prin a identifica noile nevoi pe care le poate servi business-ul tău. Cu ce fel de soluții îți propui să vii în fața clienților tăi? Va răspunde nevoilor lor? Adună idei noi, inspiră-te și caută oameni care să te ajute să-ți adaptezi business-ul la noul ”normal”.

Viața de cele mai multe ori se întâmplă să fie diferită de cum ne-o imaginăm sau planificăm noi, fie pe plan personal, fie în business. Uneori poate să ne surprindă într-un mod plăcut sau mai puțin. Dar e mult mai ușor de navigat dacă avem uneltele necesare la îndemână. Și, amintește-ți că nu ești singur!


Ofertă specială!

Am pregătit pentru tine un cadou valoros: AudioBook-ul Cele 10 porunci pentru întreprinzători(4 CD-uri), oferit GRATUIT pentru fiecare comandă de minim 199 lei de pe website-ul nostru, până la finalul lunii. În plus beneficiezi și de transport gratuit!

Despre audiobook: 

Vrei să începi o afacere proprie sau să o conduci mai bine? Vrei să beneficiezi de experiența unor companii de succes? Acest audiobook te va însoți în toate fazele evoluției unei afaceri. El consolidează principiile teoretice cu exemple practice, oferă instrumente de management și urmărește în permanență cadrul etic clar al celor 10 porunci biblice.

Prezentată într-un mod viu și dinamic, cartea audio este un ghid pentru orice întreprinzător care a intrat în aventura începerii și dezvoltării unei afaceri.

  • 10 principii esențiale pentru întreprinzători
  • 1 exemplu practic pentru dezvoltarea strategiei
  • 10 studii de caz despre companii de succes

Mult spor îți dorim, 

echipa persolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole:

Cum sărbătoresc D, I, S și C Crăciunul

23/12/2020

Crăciunul este aici imediat. Deși sărbătorile din acest an vor avea loc probabil într-un cerc mult mai mic, va fi un cadru interesant în care se vor manifesta diferite tendințe ...Vezi mai mult

Ce fac cei mai buni vânzători în mod diferit?

31/07/2018

  Ce îl face pe un vânzător să aibă mai mult succes decât ceilalți? Numărul de diplome pe care le are, cunoștințele sale în domeniu, faptul că este mai prietenos ...Vezi mai mult

Nuanțele stilului comportamental Conștiincios

13/02/2020

Este adevărat că Modelul DISC pare a fi simplu, dar uneori este dificil să faci diferența între cele patru stiluri comportamentale D, I, S și C. Clienții noștri care lucrează ...Vezi mai mult

Comandă de minim 200 lei pentru a beneficia de transport GRATUIT prin curier! Pentru întrebări sau suport contactează-ne la nr. 0747222521 (apel / SMS / whatsapp) Refuză