Cum să cultivi o mentalitate de creștere continuă

5 sfaturi practice de dezvoltare pe timp de criză și nu numai

5 broaște stau pe o piatră și 4 din ele se decid să sară în apă. Întrebarea e: câte broaște mai rămân pe piatră? Răspunsul e că tot 5, deoarece a lua o decizie nu e totuna cu a acționa. Cu toții vrem să fim, să devenim, să avem mai mult, etc. dar nu toți sunt dispuși să sacrifice pentru a ajunge acolo. Care ar fi rezultatul peste 5 ani dacă ai acționa acum?

Sunt multe motive pentru care trebuie mereu să urmărești creșterea ta personală. Aceasta îți deschide uși noi și te pregătește mai mult pentru dificultățile care pot să apară. De-a lungul timpului poți vedea progresul care te face și mai mult să vrei să crești, iar în final te va ajuta să depășești eșecurile și dezamăgirile. 

Cineva spunea că cea mai sigură cale de a ajunge la succes e să faci literalmente ce ți-ai propus. Sigur că succesul pentru fiecare are o imagine diferită. Dar cei mai mulți dintre noi ne propunem să devenim mai buni la ceea ce facem, să ne trezim mai devreme cu o oră dimineața, să mergem la sală, să petrecem mai mult timp cu familia, să facem lucrurile care sunt cele mai importante într-un mod intenționat, etc. Câți chiar reușim să facem asta? 

Cu fiecare provocare care ne iese în față zi de zi, antidotul pentru aceasta este acțiunea. Vrei să-ți dezvolți și să-ți folosești potențialul la adevărata lui valoare? E timpul să acționezi. 

Ce am învățat din criza care a început cu câteva luni în urmă a fost că mereu trebuie să fim pregătiți pentru orice situație. Lucrurile nu mai pot fi niciodată sigure. Ne-am dat seama că oricine își poate pierde peste noapte slujba destul de ușor, multe oportunități risipite, sănătatea fragilă, planurile date peste cap, până și strângerile de mână interzise. Astfel, ea ne-a făcut o invitație fiecăruia la procesul de creșterea și dezvoltarea personală continuă. Răspunsul tău nu se află în ezitare, ci e momentul să acționezi.

Pune-te la treabă din toată inima şi vei reuşi. Competiţia este atât de mică.

Elbert Hubbard

1. Dacă nu te concentrezi pe tine, te vei pierde în zgomotul din fundal

A trecut deja virusul? Cât de afectată este economia la nivel global? Sunt întrebări care ar putea să-ți ridice nivelul de stres unde nu te-ai aștepta, dar pentru oamenii care abordează situația de față într-un mod sănătos, răspunsul la aceste întrebări nici nu ar trebui să-i preocupe. Cu excepția cazului în care ești un titan al industriei tale, epidemiolog sau un șef de stat, aceste întrebări nu ar trebui să-ți ocupe mintea. Deși e bine să fim informați, nu putem să luăm probleme asupra noastră la care n-avem pic de influență. Nu-ți risipi timpul. Orice minut pe care-l petreci fiind preocupat de evenimentele de-afară, nu-l investești în dezvoltarea ta personală. Concentrează-te pe ceea ce poți controla și schimba și ignoră restul. 

Dar asta nu e valabil doar pentru perioada asta, ci în general. Mulți nu suntem preocupați de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, dar ne aflăm fiind curioși despre ce face unul și altul. Când ai o astfel de mentalitate riști să-ți pierzi direcția și să ratezi lucrurile pe care ar trebui să le faci tu și care te privesc doar pe tine. Când știi cu adevărat linia ta, cu încredere în tine vei acționa în acea direcție și nu te vei pierde în zăpăceala de-afară. Concentrează-te pe tine!


2. Dezvoltă o mentalitate pozitivă

Deja ne-am săturat de cât de mult am auzit că e musai să avem o gândire pozitivă, încât a devenit clișeic. Însă, trebuie să mergem mai profund de atât.

”Ce gândești, aceea primești.” – au crezut cu mii de ani în urmă marii gânditori ai lumii, ceea ce de-a lungul timpului s-a dovedit a fi adevărat. Asta înseamnă că ce porți în gând la un moment dat se va materializa. De aceea gândurile negative sunt atât de periculoase. Ți-e teamă că vei deveni sărac? Cu siguranță vei avea probleme financiare. Ți-e teamă că îți vei pierde sănătatea? Într-acolo de îndrepți.

Dar o mentalitate pozitivă te ajută să-ți depășești limitele. Mergând înainte cu această atitudine și știind că vei avea parte de succes, asta îți va contura în timp succesul, pentru că ai încrederea asta. Mintea noastră nu macină decât ce punem în ea.


3. Dacă răspunsul nu e la tine, caută-l

Persoanele care cultivă un stil de viață în care dezvoltarea personală e prioritară, știu că de cele mai multe ori răspunsul nu se va afla la ei. Ei sunt dispuși să fie ajutați. De multe ori răspunsurile noastre se vor afla într-o carte, într-un podcast pe care îl ascultăm în drum spre birou, într-un curs pe care tocmai l-am început sau chiar la un mentor. 

O astfel de mentalitate te va ajuta să-ți depășești limitele, și să înțelegi că de multe ori orice răspuns îl găsești dacă ești suficient de determinat să-l cauți. O persoană care este împinsă de curiozitate și de un focus puternic poate depăși orice provocare care stă să apară. 


4. Concentrează-te pe muncă

Mulți cred că cel mai important factor în atingerea succesului este talentul. Ceea ce adesea poate fi, dar fără munca grea depusă devine nefolositor. Stephen King spunea că ceea ce face diferența dintre un om talentat și unul de succes este munca din greu. Și multe personalități astăzi pot dovedi asta. Punctul principal pentru creșterea ta personală continuă este munca indiferent de domeniul în care te afli. 

Fie că te concentrezi pe jobul tău de fiecare zi, fie business-ul tău, munca și învățarea continuă este esențială. Pune punctele tale forte la treabă. 


5. Găsește-ți un mentor

Majoritatea oamenilor de succes creditează persoanele care au fost alături de ei în cele mai grele perioade ca fiind cei care au contribuit cel mai mult la succesul lor. Fiecare dintre noi avem nevoie de acea persoană care să ne asculte, să ne sfătuiască, să ne îndrepte pașii când e nevoie, să ne învețe lucruri pe care nu le știm încă.

Asta face un mentor. E acea persoană care deja a trecut prin situația în care te afli tu acum și știe cum să te ajute să ieși din ea. Mulți dintre noi obișnuim să spunem că azi nu am fi unde suntem, dacă nu am fi avut oamenii potriviți lângă noi. 


Când facem pași mici în fiecare zi, la un timp, începem să vedem progres. Dacă aduni mai multe zile la rând de creștere consecventă, vei observa transformarea ta într-o altă persoană. Devii mai bun, mai bine echipat, mai puternic. Pentru că atunci când te schimbi pe tine, automat schimbi și circumstanțele în care te afli. Tony Robbins spunea că noi oamenii, în general, supraestimăm ce putem face într-un an și subestimăm ce puteam face în 10 ani. Aici se vede clar rezultatul dezvoltării unei mentalități de creștere continuă. Cu destulă determinare, curaj și muncă, poți deveni persoana care ai visat dintotdeauna să fii. Acționează! Ce pas vei face azi?

Pe tine ce te-a ajutat cel mai mult în dezvoltarea ta personală anul acesta? Scrie răspunsul tău în comentarii!

Dacă articolul ți-a fost de folos, trimite-l prietenilor tăi, pe care vrei să-i încurajezi să dezvolte o mentalitate de învățare continuă!

Cu drag,

Mădălina Ușvat

Specialist Marketing Persolog România

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *