Dezvoltăm organizații prin oameni

Antreprenoriat transformațional

01.04.2022 persolog 0
Antreprenoriat transformațional

O competență vitală în viața profesională

În prezent în Europa de Vest doar aproximativ 1% dintre oameni ajung la vârsta de 100 de ani. Cu toate acestea, în ultimul secol, speranța noastră de viață a crescut cu aproximativ doi ani în fiecare deceniu. Asta însemnând că în ultimii cincizeci de ani, speranța de viață a crescut de la 63 la 83 de ani.

Există mai multe motive pentru această creștere bruscă a speranței de viață. A scăzut mult numărul copiilor care mor înainte de a împlini trei ani, datorită unor condiții de viață mai bune, accesului la asistență medicală și îmbunătățirii alimentației și nutriției. 

Aceste evoluții sunt incitante și interesante, dar ce legătură au acestea cu noi, antreprenorii? În viitorul foarte apropiat, oamenii vor avea potențialul de a fi productivi între al douăzecilea și al nouăzecilea an de viață. Însă viteza dezvoltărilor tehnologice va face ca, până în 2035, să nu mai existe decât 50% din locurile de muncă actuale (estimarea Forumului Economic Mondial de la Davos, 2017).

Pentru a combate această pierdere, vor fi create noi locuri de muncă, dar multe dintre acestea se așteaptă să dureze doar câteva decenii. Prin urmare, mulți oameni vor trebui să aleagă o nouă profesie cam la fiecare cincisprezece ani din viața lor.

Dacă ți se permite să lucrezi timp de șaizeci de ani după ce termini facultatea (să spunem după ce împlinești 25 de ani), acest lucru înseamnă că va trebui (sau ar trebui) să alegi o nouă profesie de aproximativ patru ori pe parcursul vieții. 

În viitor, va fi perfect normal să te întorci la școală la vârsta de 60 de ani și să fii alături de un tânăr de 18 ani și după doi-trei ani de educație, veți începe amândoi la același nivel.

În timpul tranziției, când vei învăța un nou job, va trebui să te pregătești atât financiar, cât și mental. Va fi necesar să acționezi cu spirit antreprenorial - indiferent dacă ai sau nu un talent antreprenorial. 

În cartea lor ”The 100-Year Life” (2016), Lynda Gratton și Andrew Scott descriu cinci competențe necesare pentru a trăi într-un viitor în care 50% dintre oameni vor trăi până la 100 de ani. Hai să ne uităm la o competență vitală pentru cei care vor deveni antreprenori, și anume competența transformațională:

- Capacitatea de a continua să te descoperi și să te provoci din nou și din nou, și de a învăța o profesie complet nouă (în perioada de tranziție de doi-trei ani).

- Autoreflecție, autocunoaștere și autonomie.

- O rețea extinsă și diversă care să te ajute să obții un post într-un nou mediu profesional.


Sfaturi de dezvoltare în timp ce faci tranziția către antreprenoriat:

1. Fă o listă cu lucrurile la care trebuie să renunți pentru a accepta profesia de antreprenor. Pune-ți aceste întrebări: La ce trebuie să renunț? Care sunt lucrurile/gândurile care mă rețin?

2. Fă o listă cu lucrurile pe care trebuie să le accepți și să le păstrezi.

Cel mai greu lucru pentru persoanele care navighează spre a deveni antreprenor este procesul de tranziție spre a fi antreprenorial. Renunțarea la vechile obiceiuri și tipare necesită timp. Acordă-ți timp pentru a renunța la vechile obiceiuri și pentru a construi noi obiceiuri care te vor împuternici ca antreprenor profesionist.

Surse: Blogul Xpand și cartea Planificarea creativă a afacerii


Te invităm la Workshop-ul Online ”Design Your Business”, în data de 19 Mai, Joi, orele 17:00-20:00, facilitat de Cias Ferreira, master-trainer persolog și director la Xpand South Africa.

Workshop-ul va fi prezentat în limba engleză, fără traducere, va dura 3 ore și vom discuta despre:

- Descoperirea stilului meu antreprenorial
- Înțelegerea fazelor de creștere a afacerii
- Elemente pentru construirea unei afaceri durabile
- Cum să creezi inspirație pentru clienți

Vezi detalii și înscrie-te aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole:

Cum să îți instruiești corect managerii noi – 3 sfaturi

03/08/2018

Cei mai mulți dintre angajați în momentul în care sunt promovați se vor simți într-o poziție de gen sandwich - între managerii de top și muncitorii de rând. Provocarea pentru ei ...Vezi mai mult

Ordinea nașterii afectează personalitatea?

11/03/2017

Știai că ordinea nașterii are o influență asupra personalității tale? Nucleul de bază al personalității noastre este constant, dar există unele părți care sunt influențate de mediu, în special de cel în ...Vezi mai mult

Învață să reevaluezi situațiile

07/06/2022

Toată lumea poate crea și utiliza un spațiu personal. Nu contează dacă ești antreprenor, manager, muncitor la linia de asamblare sau telemarketer. Bineînțeles, gradul de independență este diferit. De cele ...Vezi mai mult

Livrăm în 1-2 zile. Comandă de minim 199 lei și ai transport GRATUIT! Oferim suport pe chat sau la nr. 0747222521 Refuză