Cum poți să-ți antrenezi reziliența?

Care este diferența dintre oamenii care par a fi capabili să rezolve problemele, să facă față crizelor, să le depășească și să revină cu ușurință la „normalitate” și cei care rămân blocați în criză? Un cuvânt la modă care a devenit din ce în ce mai prezent în ultimii ani este reziliența. Este vorba de rezistență psihologică, flexibilitate. Să fie capabili să se întindă ca un cauciuc în momentele dificile și apoi să revină la punctul de plecare.

Cum reușesc să facă asta? Se nasc pur și simplu așa? Sau au învățat această abilitate? De fapt, ambele sunt adevărate. Există unele trăsături de personalitate care sunt înnăscute sau care se formează în copilăria timpurie prin educație și socializare. Din acest motiv, în literatura de specialitate privind cercetarea rezilienței se întâlnesc opinii diferite.

Concentrează-te pe ceea ce poate fi antrenat

Reziliența este adesea considerată ca o stare influențată de mai mulți factori și care permite gestionarea cu succes a situațiilor dificile. Contrar acestei viziuni axate pe comportament, reziliența este de asemenea considerată ca o caracteristică personală. Cu alte cuvinte, ceea ce primești în gene și în copilăria timpurie.

Cum poți face față mai bine provocărilor acum?

Pentru a antrena reziliența, evaluarea aspectelor pe care le putem schimba – și cele mai multe dintre ele se pot – este crucială. Așadar, accentul nu se pune pe faptul că ești deja o persoană rezilientă, ci mai degrabă pe ceea ce faci pentru a depăși o criză. Aceasta înseamnă că trebuie să ții seama de mai mulți factori: pe de o parte, persoanele reziliente au experimentat adesea un model de urmat în copilărie și au avut ocazia să învețe de la acest model cum pot fi depășite situațiile dificile.

Adesea, aceste modele sunt, de asemenea, o cunoștință de încredere în toate situațiile din viață. Cineva care îi iubește necondiționat, îi susține și crede în ei. Acest lucru s-a dovedit a avea efecte extrem de pozitive asupra rezilienței și a eficacității personale, adică încrederea în propriile capacități. În plus, au un rol important și trăsăturile personale de caracter și atitudinile de bază care s-au dezvoltat și consolidat de-a lungul vieții.

Cu cât mai multe situații pe care le-ai stăpânit cu succes în viață, cu atât mai mare este de obicei competența ta de reziliență. Pe lângă un mentor, este nevoie și de un mediu stabil și de susținere pentru dezvoltarea abilităților personale de reziliență. 

Acceptă provocările

Acest lucru înseamnă, de asemenea, că atunci când realizezi ceva ce nu ai fi crezut că este posibil, îți antrenezi eficacitatea personală, adică încrederea în tine însuți. Cel puțin dacă nu atribui ceea ce ai realizat la noroc sau la circumstanțe fericite. Dacă te afli într-o situație în care crezi că nu o poți rezolva sau pur și simplu nu știi cum: acceptă provocarea. Obține sprijin și depășește provocarea. Acesta este un exemplu concret prin care îți antrenezi reziliența.

Sursă: persolog.de


Te invităm la Workshop-ul de Reziliență persolog, un curs practic live online, în cadrul căruia:

  • Vei obține o evaluare personalizată cu noul Profil de Reziliență persolog (v. scurtă), care analizează 4 arii și 10 factori
  • Vei afla la ce nivel sunt abilitățile tale de reziliență și cum poți să le dezvolți
  • Vei parcurge 3 exerciții pe care le puteți implementa în activitatea proprie

Vezi detalii aici!

rezilienta


Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *