Dezvoltăm organizații prin oameni

Cum să colaborezi mai eficient în echipă?

02.08.2018 persolog 0
Cum să colaborezi mai eficient în echipă?

Fie că lucrezi într-o companie multinațională sau într-o companie mai mică, dacă obiectivul tău este să obții rezultate de calitate, atunci trebuie să acorzi o atenție sporită echipei din care faci parte.

Fiecare membru al unei echipe are calități și limitări personale, de aceea calea spre performanța muncii în echipă reprezintă recunoașterea și acceptarea calităților, nevoilor și limitărilor membrilor echipei. În funcție de stilul comportamental, pentru fiecare există un rol optim în echipă:

- Oamenii cu stilul Dominant au nevoie de sarcini variate, provocatoare care necesită inițiativă și le mențin treaz interesul.

- Oamenii cu stilul Influent au nevoie de sarcini prin intermediul cărora să interacționeze cu oamenii și să îi motiveze, sarcini în care pot vorbi în fața altora și obțin validare.

- Oamenii cu stilul Stabil au nevoie de sarcini specilizate, repetitive, pe care să le execute în ritmul lor, anumite sarcini consacrate, cunoscute.

- Oamenii cu stilul Conștiincios au nevoie de sarcini care solicită acuratețe, metodă, organizare, detalii și precizie.

 

Deoarece munca în echipă înseamnă colaborare la cel mai înalt nivel, modul de raportare la fiecare membru în funcție de stilul comportamental este absolut esențial:

  •  membrii echipei cu stilul Dominant se raportează cel mai bine la oamenii care sunt deschiși și direcți și cu care pot ajunge la consens prin discuții și negocieri. Atunci când te raportezi la ei trebuie să acorzi interes, în cadrul discuțiilor să fii scurt, concis și direct și nu în ultimul rând lasă-l pe el să ia inițiativa.
  • raportarea optimă la membrii echipei cu stilul Influent înseamnă să fii prietenos, relaxat și informal, să le oferi posibilitatea de a-și exprima ideile în cuvinte și cel mai important: să creezi o atmosferă veselă și plăcută.
  • pentru oamenii cu stilul Stabil este important să fii sistematic și obiectiv, să rămâi constant și previzibil și să pregătești bine schimbările.
  • oamenii cu stilul Conștiincios colaborează cel mai bine cu membri ai echipei care îi dau explicații detaliate, respectă promisiunile, și care sunt loiali și serioși.

Munca în echipă este ingredientul cheie pentru succesul oricărei organizații. Odată ce ai descoperit stilul comportamental al fiecărui membru vei putea să așezi omul potrivit la locul potrivit, pentru că astfel întreaga echipă va avea de câștigat.

 

Articol scris de Liana Popa și Peter Kulcsar

Sursa: ABC-ul Personalității

Bibliografie

Dacă dorești să afli mult mai multe informații prețioase despre modul în care poți colabora eficient cu membrii echipei tale în funcție de stilul lor comportamnetal, sau cum colaborează membrii echipei între ei și cine este compatibil cu cine pentru rezultate deosebite, îți recomandăm cartea ABC-ul Personalității.

Este o lectură deosebit de plăcută care te va ajuta să te dezvolți, să înțelegi cum să colaborezi  mai eficient cu cei din jur în funcție de stilul lor comportamental. Sunt prezentate în detaliu cele patru stiluri comportamentale: Dominat,  Influent, Stabil și Conștiincios și aplicabilitatea lor în diverse domenii precum: managementul timpului, conducere, munca în echipă, vânzări, relația de cuplu și creșterea copiilor.Comandă cartea aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole:

Poți învăța să fii antreprenorial

26/03/2022

A fi antreprenor este o profesie, iar o profesie este ceva ce se poate învăța, cu condiția să ai un pic de talent, instrumente și motivație. Cercetări recente indică faptul că doar 5-10% dintre oameni au talent...Vezi mai mult

Personalitatea mea se poate schimba?

07/08/2018

Suntem atât de diferiți. Fiecare reacționăm în felul nostru atunci când ne confruntăm cu o situație. Putem avea trăsături și reacții asemănătoare, dar niciodată nu vom fi identici. Fiecare are ...Vezi mai mult

Stresul – un rău necesar?

03/05/2018

Simtim cu totii tot mai frecvent efectele stresului in vietile noastre. Conform studiului condus de Dr. Herbert Benson (un pionier in abordarea medicala de tip minte-corp), la Institutul medical Benson-Henry ...Vezi mai mult

Livrăm în 1-2 zile. Comandă de minim 199 lei și ai transport GRATUIT! Oferim suport pe chat sau la nr. 0747222521 Refuză