Două exerciții pentru gestionarea stresului
Conștientizarea este o componentă cheie în managementul stresului. Ea implică suprimarea gândului referitoare la situația sau evenimentul care provoacă stres, în scopul de a obține o oarecare distanță.
Imaginile mentale concrete şi gândurile pozitive sau neutre ajută oamenii să reducă factorii de stres interni sau externi.
Efectul rezultant este observarea declanşatorilor de stres dintr-o altă perspectivă mult mai distantă. Dar cum putem integra într-un mod activ dirijarea conştientizării în rutina noastră zilnică? Aici sunt 2 exerciţii care te pot ajuta:
Dialogul interior pozitiv:
“Nu voi putea niciodată să fac asta” sau “Nu mă descurc” sunt gânduri tipice ce vin în minte în situaţii stresante. Dialogul interior pozitiv este o metodă de auto-influenţare pozitivă şi de stimulare a gândirii constructive.
Dialogul interior negativ trebuie să fie identificat în proces, în timp ce dialogul interior necesită “monitorizare” activă. Convertirea gândurilor negative în gânduri pozitive are un efect asupra atitudinilor şi discernământului unei persoane.
Dacă reuşeşti să îi convingi pe cei din jur, ca în mod constant să înlocuiască afirmaţiile negative gen: “Eu întotdeauna pierd”, “Nicioadată nu am fost în stare să fac asta” cu afirmaţii pozitive de genul: “Eu întotdeauna am pierdut , dar acum învăţ din propriile greşeli”, le-ai dat aşa o unealtă pentru auto încurajare. Astfel le va fi mai uşor să facă faţă unor situaţii neplăcute.
Totuşi, monitorizarea gândurilor necesită practică. Un alt exerciţiu ajutător are legătură cu întreruperea unui şir de gânduri.
Spune stop gândurilor negative
În acest exerciţiu putem învăţa să blocăm în mod eficient gândurile negative şi stresante pentru scurte perioade de timp. De vreme ce un gând negativ şi nedorit ne vine în minte, va trebuii să spunem “stop” cu voce tare dacă este posibil. Apoi trebuie să căutăm altceva pe care să ne focusăm pentru a stimula gândurile neutre sau pozitive. Fiind prins într-un şir de imagini negative înseamnă să pierdem controlul asupra propriilor gânduri şi astfel să ne producem singuri stresul mental.
Începe să practici să spui “Stop” gândurilor negative. Închide-ţi ochii şi concentrează-te intenţionat asupra unui gând îngrijorător. După o vreme strigă tare şi răspicat : “STOP” şi bate din palme. Acesta opreşte în mod abrupt gândurile negative pentru o perioadă scurtă, permiţând ca situaţia să fie observată de la distanţă. Cu puţină practică, încurând vei putea să realizezi această “batere din palme” doar la nivel mental.
Încearcă aceste exerciţii de unul singur, iar apoi recomandă-le şi altora.
Articol preluat de la Persolog Germania, www.persolog.de
Vrei să afli nivelul tău actual de stres, factorii stresori și reacția ta sub presiune? Ai nevoie de strategii personalizate pentru reducerea stresului și gestionarea lui într-un mod productiv? Descoperă Profilul de Stres persolog!
Ești trainer, coach sau practician HR și cauți un instrument și un training în domeniu pe care să-l oferi altora? Te invităm la următorul training de Certificare în Modelul de Stres persolog!