Editură. Academie. Consultanță HR

Personalitatea și creșterea copiilor

07.08.2018 0
Personalitatea și creșterea copiilor

Ca mamă a 3 copii, şi eu asemeni oricărui părinte, întotdeauna am avut cele mai bune intenţii în relaţia cu copiii mei.

Deseori m-am confruntat cu dileme, pentru că ceea ce funcţiona la un copil, nu funcţiona la ceilalţi; voiam mereu să fac în aşa fel încât să reuşesc să mă fac înţeleasă de copil şi nu ştiam dacă ceea ce fac era “ceea ce trebuia”.

Am observat că dacă le las copiilor libertatea de a-şi încerca puterile ei îşi vor dezvolta abilitaţile şi calităţile proprii. Aşa vor reuşi să găsească propriile căi de depăşire a obstacolelor ce apar pe parcurs, construindu-şi totodată o imagine de sine puternică. Copiii îşi dezvoltă relativ devreme propria personalitate şi este fascinant să observi diferenţele individuale.

Iată câteva indicii specifice diferitelor tipuri de personalitate a copilului.

Dacă vedeţi că copilul dvs este plin de energie, cu o voinţă puternică, încercând să controleze orice situaţie, şi care iubeşte competiţia şi urăşte să piardă, cu siguranţă prezintă stilul comportamental dominant. Sunt sigură că ştiţi foarte bine că el acceptă foarte greu un “Nu” şi îi vine greu să-şi ceară scuze. Cum puteţi să-l ajutaţi ca părinţi? Găsiţi moduri constructive de raportare la exploziile de mânie şi bineînţeles el are mare nevoie să înveţe să proceseze eşecurile. Daţi-i posibilitatea de a decide şi controla singur anumite lucruri, pe măsura dezvoltării lui.

Copilul influent este permanent activ şi suportă greu să fie singur. Când auziţi de la el “Nu ştiu ce să mă joc!” de fapt înseamnă, “nu am cu cine să mă joc”. Este plin de idei minunate dar nu le duc la capăt, fie pierzându-şi entuziasmul, fie găsind altceva mai nou. Are încredere în toată lumea şi se împrietenşte repede cu străinii. Vi se par cunoscute cele împărtăşite? Iată cum puteţi să-l ajutaţi în calitate de părinţi: sprijiniţi-l pe copilul influent să se organizeze mai bine. Învăţaţi-l să acţioneze mai hotărât şi direct în situaţii nefavorabile. Cel mai bine sunt motivat de o abordare entuziastă şi vrea să fie încurajat în permanenţă.

Poate copilul dvs nu se încadrează în nici una din descrierile de mai sus. Poate are un ritm mai lent şi nu abordează lucrurile noi foarte rapid. Poate aţi observat că se simte cel mai bine atunci când face lucruri de rutină, să fie într-un mediu familiar. Poate aţi observat că nu-i plac nici schimbările permanente, nici întreruperile sau surprizele, care îi provoacă o nelinişte interioară. Comportamentul acesta aparţine unui copil stabil. Cum îl puteţi ajuta? Încurajaţi-l să fie mai hotărât şi să devină mai conştient de propriile sentimente. De asemenea e foarte important pentru copilul stabil să vadă faptele şi intenţiile altora dintr-o perspectivă mai obiectivă şi să nu ia toate acestea personal.

Poate veţi spune că copilul dvs pare să fie foarte serios, de mic. Gândeşte destul de analitic şi orice face trebuie să fie în acord cu convingerile lui. Are un simţ al ordinii foarte dezvoltat – ceea ce pe foarte mulţi părinţi pare să-i bucure şi lumea lui pare frumos ordonată. De multe ori un astfel de copil are standarde înalte şi este frustrat dacă nu reuşeşte să se ridice la înălţimea lor. Preferă să facă lucrurile singur şi face foarte repede concesii evitând conflictele. El nu îşi exprimă dorinţele şi pretenţiile direct ci aşteaptă să fie înţeles indirect. Aveţi un astfel de copil conştiincios? Iată cum puteţi să-l ajutaţi să se dezvolte: învăţaţi-l să se concentreze mai mult pe “cine” este, ca valoare umană decât pe “ce” face. Confirmaţi-i valoarea umană pe care o are şi pe care vreţi să o dezvolte. Răspundeţi cu răbdare la întrebările lui şi explicaţi-i “de ce”-urile. Dorinţa cea mai profundă a unui astfel de copil este să fie protejat în permanenţă, fără să solicite acest lucru.

Iată cum poţi ca părinte să modelezi comportamentul copilului şi să-i dezvolţi personalitatea.

 

Articol scris de Cristina Onofrei - life & leadership coach, trainer

Sursa: ABC-ul Personalităţii

Data publicării: 28 Aprilie 2015

 

Bibliografie

Dacă doreşti să afli mai multe sfaturi practice despre creşterea copiilor în funcţie de stilul lor de personalitate, îţi recomandăm cartea ABC-ul Personalitățiiţii.

Cartea te va ajuta să te dezvolţi, să înţelegi mai bine cele patru stiluri: Dominant,  Influent, Stabil, Conştiincios şi aplicabilitatea lor în diverse domenii precum: managementul timpului, conducere, munca în echipă, vânzări, relaţia de cupluşi creşterea copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole:

Cum să-ți abordezi partenerul cu o personalitate rezervată?

14/02/2019

Am auzit de la mulți că partenerul lor este foarte rezervat și e greu de aflat ce simte sau gândește cu adevărat. Explicația poate fi că partenerul tău e așa ...Vezi mai mult

Personalitatea mea se poate schimba?

07/08/2018

Suntem atât de diferiți. Fiecare reacționăm în felul nostru atunci când ne confruntăm cu o situație. Putem avea trăsături și reacții asemănătoare, dar niciodată nu vom fi identici. Fiecare are ...Vezi mai mult

Ce îi determină pe oameni să cumpere? 8 motive pe care trebuie să le cunoști

02/08/2018

Pentru ca reclama ta să fie într-adevăr un succes, ar trebui să știi în mod exact ce îi determină pe clienți să ajungă la decizia de a cumpăra. Aceasta este esențial ...Vezi mai mult

Select your currency
RON Leu românesc
EUR Euro

Produse noi în webshop! Transport gratuit de la 499 lei! Refuză