Cum să transformi stresul neproductiv în stres productiv

Stresul este tensiunea pe care o simțim atunci când nu putem face față anumitor cerințe sau simțim că anumite situații ne depășesc. Deși este o reacție naturală, totuși stresul poate căpăta o formă cronică, dacă nu este gestionat cum și când trebuie. 

Perioada pe care o trăim acum parcă ne trage în toate direcțiile. Stresul devine tot mai mare. Lucrul de acasă, familia, copiii, situația financiară precară, relațiile, toate parcă contribuie la neliniștea noastră. 

Un raport realizat de Express Scripts, compania care administrează serviciile farmaceutice în SUA, indică faptul că, în Martie 2020, la nivel global, rețetele pentru anxietate, depresie și insomnie au crescut cu 21%. Ceea ce înseamnă că stresul poate de cele mai multe ori să ne copleșească și chiar să ne cauzeze probleme de sănătate, dacă nu suntem precauți. Corpul nostru începe să ne spună că trebuie să facem ceva în direcția asta. Când o persoană întâmpină o provocare sau o amenințare, reacția sa va fi parțial simțită și fizic. Corpul, la propriu, va pregăti resurse prin care să facă față amenințării sau să aducă persoana într-un loc de siguranță cât mai repede posibil.

Corpul produce substanțe chimice precum: cortizol, epinefrină și noradrenalină, astfel asigurând resurse pentru a gestiona situația neplăcută cât mai bine. Iar acestea determină reacții fizice precum: creșterea tensiunii arteriale și musculare, transpirație, stare de alertă.

Semnele tipice care apar atunci când suferim de stres neproductiv, de obicei sunt următoarele: anxietatea, oboseala, durerile de cap și de spate, depresia, insomnia, problemele în relații, pierderea sau luarea în greutate, etc. Urmărind aceste semne, putem vedea clar că suferim de stres neproductiv.

Există însă și stres productiv. Cel care ne determină să ne pregătim dacă ne așteaptă un examen sau să fim creativi în rezolvarea unor probleme. Când însă stresul productiv se transformă în stres neproductiv, atunci apar problemele. 

În primul rând învață să identifici semnele stresului neproductiv. Apoi evită pe cât posibil situațiile care produc un astfel de stres și dezvoltă obiceiuri bune care să te ajute să treci cu bine prin situațiile dificile care produc stres. 

Obiceiuri zilnice care să te ajute să depășești mai ușor stările de stres:

  1. Fă exerciții fizice. E o metodă eficientă de a te elibera de sub stres. Făcând mișcare corpul tău eliberează endorfine, substanțe chimice care îți produc o stare de bine. De asemenea te menține în formă, ceea ce te va face să te simți bine. 
  2. Mănâncă sănătos. Stresul poate să-ți afecteze apetitul și de aceea trebuie să te asiguri că mănânci în mod regulat alimente de calitate. 
  3. Dormi destul. E foarte important să acorzi destul timp corpului tău să se odihnească și să se regenereze. Dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte. 
  4. Acceptă ceea ce nu poți controla. Întotdeauna vor fi situații neplăcute care pur și simplu nu țin de tine. Nu vei putea să le faci pe toate, câteodată unele rezultate chiar nu depind de cât de intens ai muncit, de cât de dedicat ai fost sau cât timp ai investit. Uneori, poți să faci totul 100% bine și totuși lucrurile să nu iasă. Nu-ți risipi energia și nervii din cauza acestora. Sunt situații care fac parte din viață și nu țin de controlul tău. 

Dacă dorești să faci față mai bine situațiilor de stres, te poți folosi și de instrumente de autoevaluare. Un instrument bun, cu baze științifice, te ajută să identifici factorii de stres, atât în mediul personal cât și de la locul de muncă, să-ți înțelegi comportamentul tău legat de stres, atât tendințele productive, cât și cele neproductive. Te ajută să aplici strategii de gestionare a stresului pe termen scurt, adică imediat când apare stresul și să dezvolți strategii pe termen lung, adică să-ți formezi obiceiuri prin care previi sau reduci efectele neproductive ale stresului. 

Modelul de Stres persolog îți oferă astfel de instrumente, care îndeplinesc criteriile menționate. Modelul combină analiza factorilor de stres din sfera profesională și personală, cu evaluarea comportamentului individual în condiții de stres. Prin urmare, acesta poate fi aplicat atât la nivel individual în coaching sau consiliere, cât și la nivel organizațional în cursuri și workshop-uri. Se poate implementa ca un program complet sau poate fi integrat în concepte existente.

În concluzie, stresul neproductiv poate fi transformat în stres productiv. Este un întreg proces prin care identifici factorii tăi de stres, îți înțelegi comportamentul legat de stres, și dezvolți competențe de gestionare a stresului, pentru a-l folosi ca pe o forță productivă, care te duce înainte. 


Surse:

  • https://www.secom.ro/perspective/stresul-izolarea-sociala-si-singuratatea-in-pandemia-de-covid-19
  • https://www.psychiatryadvisor.com/home/topics/suicide-and-self-harm/suicide-prevention-in-the-context-of-covid-19/
  • Profilul de Stres persolog

Află mai multe despre stres, factorii stresori și strategii de gestionare a stresului în ebook-ul nostru: Identifică stresul și gestionează-l eficient!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *