Nuanțele stilului comportamental Conștiincios
Este adevărat că Modelul DISC pare a fi simplu, dar uneori este dificil să faci diferența între cele patru stiluri comportamentale D, I, S și C. Clienții noștri care lucrează în vânzări ne-au spus că uneori le este greu să distingă stilul Stabil de cel Conștiincios. Dar asta oare nu e din cauza că nu ținem cont de importanța nuanțelor?
Creierul uman este setat să „economisească”, adică caută să organizeze informațiile pe care le primește în scheme sau „cutii”. Modelul de Personalitate DISC are marele avantaj că pornește de la doar patru stiluri comportamente de bază, deoarece oamenii le pot ține bine minte și le pot aplica cu ușurință. Dar, pentru a fi cu adevărat „avansați”, trebuie să învățăm și caracteristicile nuanțate ale tiparelor comportamentale.
Am discutat deja despre nuanțele stilurilor comportamentale Dominant, Influent și Stabil în articolele anterioare, iar acum vom prezenta câteva combinații ale stilului comportamental Conștiincios.
John Geier (1989) a numit acest factor „adaptiv”, care preferă sarcini la care poate lucra singur și concentrat. Persoanelor cu stil comportamental Conștiincios le place să iasă în evidență prin lucrurile pe care le fac, dar nu neapărat să concureze cu alți oameni.
C
„Perfecționistul”, adică o persoana cu un puternic stil C, care nu prezintă un al doilea stil comportamental, încearcă să-și câștige coechipierii, în loc să le dea instrucțiuni. El dorește să răspundă așteptărilor celorlalți și consideră că munca grea și corectitudinea (atât în sarcini, cât și față de oameni) vor da rezultate. De obicei devine expert într-un domeniu și cunoaște fiecare detaliu de acolo. Tinde să facă compromisuri cu alții pentru a-și atinge obiectivele. Vrea să evite riscul și necazurile. Are abilități extraordinare de organizare. Succesul lui este obținut prin concentrare și minuțiozitate.
C + D
O persoană care are un comportament Dominant secundar, alături de comportamentul său principal Conștiincios, are o tendință ușor diferită de cea pur conștiincioasă.
Este cel mai bine descris prin termenul „Cercetător”, fiindcă îi place să analizeze problemele din toate unghiurile. Acest punct forte deseori poate deveni și o slăbiciune, deoarece, dacă examinează fiecare parte prea atent, va fi dificil să ia o decizie potrivită și finală. De obicei, rezolvă problemele și simplifică procesele. Când vorbește, folosește cuvinte atent selectate. La întrebări oferă explicații foarte precise și detaliate.
Tipare comportamentale complexe
Tendințele comportamentale complexe includ un stil comportamental primar, unul secundar și chiar unul terțiar. Trebuie să analizăm cu atenție comportamentul acestor persoane pentru a diferenția stilurile.
„Proiectantul” (D + S + C) preia sarcini dificile și rezolvă cu succes probleme complexe. Dezvoltă metode noi, dar lasă partea de producție celorlalți.
„Practicianul” (I + S + C) inițiază cu ușurință conversații și trage rapid concluzii despre oamenii noi. Îi place să organizeze și să coordoneze activitățile altora, iar folosind o comunicare plină de emoții are succes atât în vânzări, cât și în consultanță.
„Negociatorul” (D + I + C) se poate exprima foarte bine și prin mimica sa pozitivă convinge publicul. Iubește procedurile și metodele noi, poate examina și alege cele mai bune idei, pe care le integrează în sistemele existente.
Iată câteva sfaturi pentru persoanele cu stil comportamental Conștiincios:
- Arată mai mult optimism uneori în loc de gândire critică!
- Mulțumește-te cu 80% pentru a îmbunătăți raportul între rezultate și timpul investit!
- Exprimă-ți emoțiile într-un mod mai deschis, dacă cei din jur au nevoie de asta!
Scris de: Kulcsar Viktoria & Peter – Master Traineri persolog
Sursă: ABC-ul Personalității
Recomandare carte: ABC-ul Personalității
Este o carte unică pentru dezvoltare personală și profesională, care îți prezintă stilurile comportamentale D.I.S.C. (dominant-influent-stabil-conștiincios) și oferă modalități practice de implementare în diverse domenii:
- autocunoaștere
- managementul timpului
- conducerea angajaților
- munca în echipă
- vânzări și comunicarea cu clienții
- relația de cuplu
- creșterea copiilor
O poți comanda AICI