Dezvoltăm organizații prin oameni!


Stresul ajută - 7 argumente în favoarea stresuluistres

Stresul este fenomenul de top al timpurilor noastre. Chiar dacă în mod normal este perceput ca fiind ceva negativ, este defapt un elixir pentru cooperare, carieră şi succes. Dă-mi voie să îţi prezint 7 exemple care explică cum de ajută stresul zi de zi.

7 argumente în favoarea stresului:

  1. Stresul te ajută să iei decizii

Imaginați-vă o situație frecventă în care trebuie să vă decideți între două opțiuni aproape identice. Fără niciun stres, ar fi destul de dificil să iei o decizie dacă presiunea necesară lipseşte. Presiunea timpului, aşteptările de la mediul nostru şi sarcinile în plus generează stresul de care avem nevoie pentru a lua o decizie bună. Dacă totuşi presiunea este prea mare, decizia este luată într-o manieră reactivă şi poate avea consecinţe negative.

  1. Stresul ne menţine în formă

Diminuarea resurselor şi o creştere multiplă a cheltuielilor ridică nivelul stresului în companii. Sunt necesare noi structuri care să fie adaptate pentru a satisface schimbările sociale. Fără o astfel de presiune, o companie ar rămâne în urmă, în ceea ce privește structura organizaţională, și, astfel, în curând în spatele competiției, de asemenea.

  1. Stresul optimizează fluxurile de lucru

Restructurarea corporativă este însoţită de optimizarea fluxului de lucru. Nimic nu funcţionează fără presiune. Dar prea mult stres astupă conductele. Stresul ne face să comunicăm ceea ce este cu adevărat necesar. Fie că este vorba de mai mult timp, mai multe resurse de muncă sau mai mult suport în management. Stresul de asemenea, ne dezvăluie ce este nenecesar şi ce ne încetineşte. Iar în final, ajungem cu o situaţie îmbunătăţită a muncii care contribuie la reducerea cantităţii de muncă nenecesare pentru fiecare.

  1. Stresul salvează proiecte

Există proiecte care apar pe neaşteptate şi dispar la fel, dar nu duc nicăieri în mod particular. Sau în altă situaţie, un proiect aproape se scufundă sub greutatea haosului. Datele sunt amânate din nou şi din nou; reperele rămân neatinse. Ceea ce lipseşte în toate acestea este stresul pozitiv. Doar cu o cantitate bună de stres aceste proiecte mai pot fi salvate. Liderii sunt nevoiţi în aceste situaţii să preia controlul asupra derulării proiectului, să clarifice responsabilităţile, să monitorizeze agendele şi să pună întrebările corespunzătoare.

  1. Stresul consolidează cooperarea

Situaţiile de muncă care sunt însoţite de stres, aduc împreună angajaţi care nu au fost nevoiţi să lucreze împreună. Stresul în aceste situaţii înseamnă că angajaţii nu mai pot să se evite unul pe altul. Nivelul bun de stres produce rezultate bune în muncă la final - un success comun şi deasemenea o bază pentru continuarea cooperări cu mai puţine obstacole.

  1. Stresul generează idei şi soluţii inovatoare

Sarcinile pot, deasemenea foarte simplu să fie realizate în conformite cu regulile, dar care nu funcţionează întodeauna. Schimbările neaşteptate pot creea presiune; fără idei noi şi soluţii inovatoare, finalizarea sarcinilor în mod corespunzător şi la timp este sortită eşecului. Ideile şi soluţiile generate în condiţiile de stres ajută oamenii ca pe viitor să reacţioneze cu mai multă flexibilitate în finalizarea sarcinilor.

  1. Stresul ca factor de succes

Stresul este un factor important în carieră. Cei care nu sunt supuşi la nici un stres, nu pot merge mai departe. Nimeni nu a fost vreodată promovat de el însuşi; relaţiile bune nu ajută pe termen lung oricât de bune ar fi. Cu toate acestea oamenii care se stresează prea mult riscă să fie blocaţi din cauza unei ambiţii false.

Sursa: Newsletter Persolog Germania, www.persolog.de


 

Vrei să afli nivelul tău actual de stres, factorii stresori și reacția ta sub presiune? Ai nevoie de strategii personalizate pentru reducerea stresului și gestionarea lui într-un mod productiv? Descoperă Profilul de Stres persolog!

 

Ești trainer, coach sau practician HR și cauți un instrument și un training în domeniu pe care să-l oferi altora?  Te invităm la Certificarea în Modelul de Stres persolog, în 24-25 Noiembrie, în București!

Cursuri pe acest subiect

Seminare zum Thema

Am început sa folosesc cu succes Profilul de Stres persolog la finalul anului 2015, in mai multe variante: de la prezentari de 2-3 ore pana la seminarii de 2-3 zile. Este un instrument serios, complex, bine documentat stiintific. Necesita atat o buna pregatire prealabila a trainerului - din acest motiv participarea la certificare este absolut necesara, cat si implicare si atentie din partea participantilor. Recomand cu caldura acest instrument!

Stan Magnoliu
Trainer & CEO - Smart HR

Imi place acest instrument atat pentru ca este complex, cu numeroase componente, despre care stim ca influenteaza starea de bine si are o baza stiintifica solida, dar si pentru ca ofera un rezultat obiectiv, practic, un minicurs despre tipurile de reactie la stres, pentru a te cunoaste mai bine, pe tine dar si pe cei din jurul tau si pentru a putea alege comportamente eficiente.

Adriana Antohe
medic si trainer, specialist in medicina de familie si medicina muncii