Nuanțele stilului comportamental Stabil
Al treilea tipar de bază al Modelului de Personalitate DISC este stilul Stabil. John Geier (1989) a denumit acest factor ”stabilizator” – cel care dezvoltă rutine, prin care menține siguranța mediului de lucru și de familie.
Oamenii cu un tipar comportamental Stabil preferă atmosfera calmă și sigură, unde așteptările sunt clare și procedurile bine definite. Sunt buni la planificare, dar nu se concentrează pe întregul proces și înaintează pas cu pas. Nu le place să se promoveze pe sine, totuși doresc încurajare și apreciere pentru munca lor.
S
“Stabilizatorul”, adică persoana cu tipar Stabil pronunțat, nu are un stil comportamental secundar. Dorește un ritm constant și este răbdător atât în muncă cât și cu oamenii. Îndeplinește responsabilitățile care le-au fost acordate, este foarte loial și își apără convingerile personale. Îi plac activitățile prin care poate contribui semnificativ la performanța echipei. După luarea deciziilor se schimbă greu, deseori ține rigid la decizii anterioare, dacă simte că schimbarea este forțată. Observă posibilitățile în oamenii din jur. Obiectivele organizaționale sunt mereu pe locul doi, fiindcă pe primul loc pune oamenii. Arată înțelegere și este dispus să asculte. Dacă întâlnește oameni negativi îi redirecționează cu ușurință către alte proiecte, sau acordând atenție nevoilor lor, reușește să-i îndemne la o atitudine pozitivă. Este mai degrabă analitic decât intuitiv, dar în luarea deciziilor se bazează mai mult pe emoții decât pe logica pură.
S + C
Persoana care combină comportamentul Stabil cu cel Conștiincios, manifestă tendințe diferite decât un Stabil ”pur”. Este descris cel mai bine prin termenul ”Apărător”, fiindcă îi place să păstreze tradițiile organizației, iar acolo unde tradițiile lipsesc, le creează el. Este emoțional față de prietenii de la locul de muncă, îi consideră familia lui. Preferă situațiile ”lipsite de ostilitate”, unde sarcinile sunt bine definite și organizate. Când apare presiunea timpului, îi lasă pe ceilalți să ia deciziile. Preferă o comunicare clară: cine ce face și până când. Se înțelege cel mai bine cu cei care sunt loiali și au obiceiuri profesionale similare. Este atașat mai mult față de lider, decât față de organizație. Manifestă anxietate când trebuie să-și asume noi responsabilități. Dacă nu primește răspuns la întrebările lui, poate deveni ostil și critic.
S + D + C
Când cineva combină factorii Stabil, Dominant și Conștiincios, putem observa un tipar comportamental unic. ”Proiectantul” își poate păstra credibilitatea chiar și în situații încurcate. Își asumă sarcinile dificile și rezolvă cu succes problemele complexe.
Are nevoie de un mediu ordonat și îi place să dezvolte sisteme pentru gestionarea datelor sau oamenilor. Implementează cu ușurință teoria în practică, fiindcă o descompune în unități care se pot prelucra. Dezvoltă metode noi, dar partea de construcție sau producție lasă pe seama altora. Minimalizează relaționarea cu alții și evită relațiile profunde, fiindcă nu vrea să piardă timp. Preferă să lucreze singur și în liniște. Caută acțiunile imediate, fiindcă simte presiunea din partea celor care vor să vadă rezultate. Se străduiește să înțeleagă problemele dificile și devine nerăbdător cu sarcinile de rutină după lansarea proiectelor. Colaborează mai bine când este înconjurat de o echipă eficientă. Se remarcă în domenii precum inginerie, cercetare medicală și dezvoltare de sisteme.
Câteva sfaturi pentru persoane cu stil Stabil:
- Folosește-ți abilitățile în domenii, unde este nevoie de cunoștințe aprofundate și specializare.
- Ține frâiele în mână, chiar și atunci când ceilalți încearcă să pună presiune asupra ta.
- Fii proactiv: nu doar reacționa la evenimente/persoane, ci ia inițiativa și tu!
Scris de: Kulcsar Viktoria & Peter – Master Traineri persolog
Ai mai completat un profil DISC, dar nu ești sigur că rezultatele reflectă realitatea? Încearcă Profilul de Personalitate persolog, care pe lângă cele 4 stiluri de bază, descrie tiparul tău comportamental și oferă o analiză nuanțată despre tendințele tale într-un anumit mediu.
Sursa: Lothar Seiwert & Friedbert Gay (2016) ABC-ul Personalității – 4 tipuri de oameni pe care trebuie să îi cunoști