Învață să faci surf pe valurile stresului

Îți poți imagina marea fără valuri? Această imagine ireală ar fi de neconceput pentru oricare dintre noi. Valurile caracterizează marea, la fel cum stresul caracterizează viețile noastre. Stresul ne motivează, ne provoacă, dar – la fel precum valul – poate deveni copleșitor și excesiv. Valurile uriașe ne pot speria, dar pentru cineva care face surf reprezintă o provocare, sau chiar o plăcere. Dar cât de mari trebuie să fie valurile pe care să le putem controla și unde găsim ”placa de surf” potrivită, cu care să ne putem înălța deasupra valurilor periculoase?

Ce este stresul?

Stresul, în mod natural, este o “reacție a corpului la fiecare acțiune pretinsă de la acesta” (H. Selye). În zilele noastre, stresul este perceput în mare parte ca un lucru dăunător. Ce spune gândirea modernă despre apariția stresului? Percepem o situație, evaluăm impactul posibil ca fiind pozitiv, neutru sau amenințător și ne punem întrebarea: ”pot face față situației cu resursele mele?”

Dacă răspunsul este ”da”, nivelul de stres va fi redus, conducând la un stres productiv. Dacă însă, resursele necesare lipsesc nivelul de stres va crește și ne putem aștepta la consecințe negative sau chiar dăunătoare, toate acestea conducând la un stres neproductiv.

Stresul productiv ne energizează și ne motivează la îndeplinirea sarcinilor și obiectivelor noastre. Spre exemplu, în cazul unui proiect mare, dacă percepția noastră este că avem suficiente resurse la dispoziție, atunci ne motivează să lucrăm în mod activ la finalizarea lui. Însă, dacă ne apucăm de treabă doar cu câteva zile înainte de termenul limită, atunci probabil va rezulta un stres neproductiv. Ne va paraliza, ne va umple de anxietate, ne vom simți obosiți, epuizați și vom adormi greu – toate îngreunând îndeplinirea sarcinii.

Nivelul optim de stres

Cum putem determina nivelul de stres pe care îl avem în prezent și care este nivelul de care avem nevoie? Până unde este stresul motivant și provocator și de unde începe să fie prea mult? Există stres de care ar trebui să ne eliberăm?

Nu doar resursele noastre determină dacă percepția noastră asupra unui eveniment este stresantă sau nestresantă. Starea noastră actuală este influențată și de personalitate. De exemplu, dacă suntem obosiți, nedormiți, probabil vom reacționa mai sensibil la orice tensiune mică.

Reacția noastră de obicei este o stare subiectivă, care rezultă din teama de a ajunge într-o situație neplăcută.

Cu toate că stresul nu este văzut ca un lucru bun, totuși un nivel potrivit de presiune este necesar pentru atingerea performanței optime. Dacă presiunea e prea mică, nu va reprezenta o provocare pentru noi, iar dacă e prea mare, atunci va părea imposibil de realizat. Pentru a maximiza potențialul nostru avem nevoie de un nivel optim de stres.

Experiența, însă, arată că în viața de zi cu zi acest nivel optim rareori este atins. Graba constantă, apelurile de telefon, termenele limită și lipsa somnului vor afecta performanța și sănătatea noastră. Ne simțim mereu obosiți și tensionați, nivelul glicemiei și al pulsului este în creștere, apar dureri de cap și de spate, adormim mai greu, deși ne simțim epuizați. În acest caz e foarte important să integrăm în viața noastră câteva strategii de gestionare a stresului.

Strategii de gestionare pe termen scurt:

  1. O soluție de moment este distragerea atenției. Încearcă să te concentrezi pe un obiect din mediul tău (de exemplu un tablou sau o fotografie de familie) și să-ți redirecționezi atenția de la situația stresantă.
  1. Conversația pozitivă cu sine este o metodă de auto-încurajare. De exemplu: ”Mă voi descurca”, ”Pot să rezolv asta”, ”Voi găsi o soluție” – acesta va schimba atitudinea ta față de sarcină. Gândurile sănătoase generează sentimente sănătoase, care vor conduce la un comportament constructiv.
  1. Dacă ai nevoie de o soluție imediată, retrage-te și descarcă tensiunea din tine: de exemplu urcă pe scări dând tare din picioare, ca energia suplimentară să fie eliminată.

Strategii de gestionare pe termen lung:

Dacă cauți soluții pe termen lung, fiindcă munca sau situația personală generează stres în mod constant, atunci recomand următoarele:

  1. Formează-ți un stil de viață sănătos! Exercițiul fizic ajută persoana care lucrează mult timp sub presiune. Sportul și mișcarea stimulează o stare de spirit pozitivă. De asemenea, cantitatea potrivită de somn este importantă pentru o viață împlinită. Un minim de 7 ore de somn este necesar pentru oricine. Alimentația sănătoasă te ajută să rămâi energic și puternic, pentru a rezolva provocările zilnice. Dacă tot timpul consumi mâncare de tip fast-food sau mănânci neregulat, acestea pot avea consecințe grave asupra sănătății tale.
  1. Dezvoltă relații sănătoase – înconjură-te cu oameni care să te ajute în dezvoltarea ta. Solicită ajutor și acceptă suportul celor din jur în situațiile dificile. Caută o comunitate unde ești acceptat și încurajat. Aceasta te va ajuta să-ți încarci bateriile săptămânal.

Nu uita: viața e ca un maraton. Nu utiliza toată energia la început! Trebuie să înveți să îți gestionezi energia și să te reîncarci periodic pentru a evita surmenajul. Pe cât posibil evită situațiile care generează stres, iar dacă trebuie să te confrunți cu ele, transformă-le în avantajul tău: învață să faci surf pe valurile stresului!

Articol scris de Viktoria Kulcsar, psiholog, trainer

Sursa: Manualul Trainerului pentru Modelul de Stres persolog

Următorii pași:

1. Vrei să gestionezi mai bine stresul în viața ta? Comandă Profilul de Stres persolog – după completarea chestionarului online vei obține un raport de evaluare cu strategii personalizate – detalii aici!

2. Ești trainer, coach sau specialist HR? Te-ar interesa să fii certificat pentru utilizarea Profilului de Stres, instrument de evaluare care previne burn-out-ul și contribuie la well-being și la eficiența în muncă? Află detalii despre următorul training de Certificare în Modelul de Stres persolog.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *