Modelul DISC ar fi stereotipic?

Descoperă abordarea situațională a comportamentului

„Promovați gândirea stereotipă”. Un lucru pe care îl auzim deseori la persolog. Tocmai de aceea ne-am gândit să scriem acest articol. Modelul DISC încurajează etichetarea oamenilor? Da, dar numai dacă este folosit incorect. Dorim să ne asigurăm că acest model este utilizat corect, că potențialul lui este exploatat pe deplin și că fiecare persoană, cu complexitatea și individualitatea sa, este valorificată.

De ce testele de personalitate nu sunt adesea semnificative

În special în domeniul dezvoltării personalității, avem tendința de a pune oamenii în diferite categorii. Multe teste de personalitate duc rapid la un rezultat și sugerează oamenilor: „Exact așa ești!” Dar asta nu ajută oamenii pe termen lung. Este important să ne concentrăm asupra comportamentului situațional al oamenilor. Pentru că acesta poate fi ajustat. Au fost dezvoltate diverse modele pentru a înțelege mai bine oamenii.

Modelele de personalitate nu ar trebui să fie dogmatice. Nu ar trebui să pui oamenii în sertare, dar ar trebui să fii conștient de limitele lor. Modelele nu reflectă niciodată toate aspectele realității, ci prezintă diferențe și asemănări într-un mod sistematic. Ele trebuie să fie practice, ușor de înțeles, comunicabile și respectuoase în abordarea obiectului investigației lor, adică ființa umană.


Nu vedem lumea așa cum este, ci așa cum suntem

Teoreticienii moderni știu că percepția evenimentelor și circumstanțelor are o influență mai mare asupra reacțiilor oamenilor decât evenimentele și circumstanțele actuale. Prin urmare, este important să aflăm cum își percep oamenii mediul lor.

Pe de o parte, se poate distinge dacă o persoană își consideră mediul prietenos sau ostil. Oamenii care își percep lumea ostilă văd provocări, obstacole și pericole potențiale în ceea ce fac. Cei care percep un mediu prietenos văd distracție, căldură în persoanele din jurul lor și posibil succes.

În plus, se poate diferenția dacă o persoană se percepe ca fiind puternică sau mai puțin puternică. Rezultatul este că persoana va reacționa mai hotărât sau mai precaut la mediu. Oamenii care se consideră mai puternici decât cei din jur cred că își pot atinge obiectivele folosind puterea sau voința, sau convingându-i pe alții.

Pe baza acestor diferențe de percepție se pot defini 4 dimensiuni comportamentale diferite, care stau la baza Modelului de Personalitate persolog®.

O abordare situațională

Modelul de Personalitate persolog® este poziționat în zona teoriei situaționale. Diferența față de teoriile dispoziționale ale personalității este că persolog nu pretinde că determină și descrie trăsături distincte de personalitate, ci descrie comportamentul legat de situație. Pentru a face acest lucru, modelul folosește cadranele de mai jos:

Dar ce este D.I.S.C.?

Dimensiunile comportamentale D, I, S și C descriu modul în care oamenii reacționează la mediul lor. Deși Modelul de Personalitate persolog® nu este un etalon pentru profunzimile psihologice ale unei persoane, ci evaluează comportamentul în situații concrete, modelul se dovedește a fi validat în lumina cercetărilor actuale despre personalitate. De asemenea, oferă informații valoroase despre propriul comportament și comportamentul celorlalți.

Dominanța: „Știu ce vreau!”

Oamenii cu un stil comportamental ”Dominant” sunt încrezători în sine și hotărâți. Se caracterizează prin putere de voință mare, acceptă provocările și își modelează în mod activ mediul. Cealaltă față a monedei: Această tendință comportamentală ține cont puțin de sentimentele și nevoile celorlalți.

Influența: „Împreună suntem puternici!”

Oamenii cu un stil comportamental ”Influent” sunt mai vioi, optimiști și vorbăreți. Se apropie de alți oameni într-o manieră deschisă și prietenoasă și vor să îi inspire. Nu le este frică să arate emoții. Cealaltă față a monedei: din mult entuziasm uneori încep prea multe proiecte și apoi nu termină lucrurile cum trebuie. Ocazional sunt percepuți de ceilalți ca fiind superficiali. 

Stabilitatea: „Cred că ar trebui să o luăm ușor…”

Oamenii cu un stil comportamental ”Stabil” sunt calmi, de încredere și cooperanți. Apreciază procesele previzibile și o atmosferă relaxată. Își îndeplinesc sarcinile în mod fiabil și cu concentrare. Cealaltă față a monedei: stabilitatea este adesea asociată cu o frică de schimbări neașteptate și cu o lipsă de inițiativă. Este dificil să facă față conflictelor.

Conștiinciozitatea: „Ce fac eu, fac bine.”

Oamenii care tind să prezinte stilul ”Conștiincios” sunt ordonați, disciplinați și sistematici. Ei urmează instrucțiunile și standardele și își fac treaba cu grijă exemplară. O abordare structurată este importantă pentru ei. Cealaltă față a monedei: oamenii conștiincioși tind să se lase prinși în detalii, le este greu să renunțe și să delege și uneori sunt prea precauți.


Cele 4 stiluri comportamentale stau la baza a 20 de tendințe comportamentale

Toată lumea poate fi inclusă în una dintre cele 4 stiluri D, I, S sau C? Nu, asta ar fi prea ușor și ar încuraja din nou etichetarea oamenilor. Mai degrabă fiecare persoană prezintă o anumită combinație de comportament într-o anumită situație și tocmai aceasta urmează a fi descrisă cu ajutorul celor 20 de tendințe comportamentale care rezultă din diferitele caracteristici ale stilurilor D, I, S și C. Această diferențiere temeinică și totuși „simplificată” a comportamentului uman este, fără îndoială, justificată. Pentru că asta le oferă oamenilor șansa de a descrie și de a înțelege mai bine diversitatea propriului comportament și a celorlalți. În acest fel, pot fi dezvoltate strategii de succes pentru a comunica mai bine. Pentru că cei care pot relaționa cu alți oameni în mod corespunzător în funcție de situație, acționează cu succes.

Cunoașterea acestor patru stiluri comportamentale poate fi folosită în multe moduri – oriunde oamenii se întâlnesc și lucrează împreună. În Certificarea pentru Modelul de Personalitate persolog®, vei afla ce distinge D, I, S și C și cum aceste cunoștințe pot fi utilizate în mod profitabil în organizația și echipa ta sau în cursurile tale.


Vrei să te cunoști mai bine prin Modelul DISC și să te dezvolți?

Citește cartea ABC-ul Personalității

  • descoperi punctele tari ale personalității tale
  • înțelegi mai profund comportamentul celorlalți
  • îmbunătățești relațiile cu colegii, clienții și familia
ABC-ul Personalitatii
Profil Comportamental DISC persolog

Fă o evaluare online cu Profilul Comportamental DISC

  • înțelegi mai bine cele 4 stiluri D, I, S, C și afli în ce proporție se regăsesc în tine
  • obții o analiză a comportamentului tău cu sfaturi de dezvoltare personalizate
  • primești bonus un video de 13 minute despre DISC și o ședință de consultanță gratuită cu un consultant certificat persolog

Vrei să folosești instrumentele DISC pentru evaluarea și dezvoltarea altora, în training, coaching sau selecție?

Participă la cursul de autorizare DISC!

  • Obține instruire și licența de utilizare valabilă pe viață.
  • Devino parte din comunitatea trainerilor persolog.
  • Crește-ți calitatea serviciilor și implicit nivelul veniturilor tale.
  • Vezi următoarele sesiuni și reducerile oferite aici!
Autorizare DISC persolog


Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *